Pedro Opeka je bil z veliko podpore že v preteklosti predlagan za nagrado, a se mu sreča takrat ni nasmehnila. Foto: BoBo
Pedro Opeka je bil z veliko podpore že v preteklosti predlagan za nagrado, a se mu sreča takrat ni nasmehnila. Foto: BoBo

Nevladna organizacija Zavod za oživitev civilne družbe je v obrazložitvi nominacije Pedra Opeke in njegovega združenja Akamasoa zapisala, da je Opeka pred četrt stoletja začel svojo človekoljubno pot, na kateri je z gibanjem pomagal več kot 500.000 najrevnejšim prebivalcem Madagaskarja.

Predlagatelji iz Civilne družbe za pravično Slovenijo in v njenem imenu Jože Možina so k podpisu nominacije povabili več posameznikov iz akademskih vrst, da bi tako formalno omogočili nominacijo Opeke. Pod nominacijo pa so se med drugim že podpisali nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm, profesor z ljubljanske filozofske fakultete Igor Škamperle, Marko Kambič z ljubljanske pravne fakultete, Verica Trstenjak z dunajske pravne fakultete in še nekateri drugi.

"Njegova ideja od vsega začetka je bila, da že povsem razosebljene brezdomce s smetišč in ulic madagaskarske prestolnice Antananarivo usposobi za samostojno življenje z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine," so zapisali predlagatelji, ki so k podpisu nominacije povabili več posameznikov iz akademskih vrst, da bi tudi formalno omogočili nominacijo Opeke.

Nominiran že pred dvema letoma
"Človekoljubna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih malgaških sodelavcev so postala svetovni projekt miru, boja proti revščini, zapostavljenosti in krivicam ter zagotavljanja človeka vredno življenje ubogim povsod po svetu," še piše v obrazložitvi.

Opeko so že pred dvema letoma predlagali za Nobelovo nagrado za mir. Takrat so njegovo nominacijo podprli tudi takratna slovenska vlada in številni predstavniki akademske, civilne in politične sfere v Sloveniji. Če je bil takrat eden izmed uradnih nominirancev, ni znano, saj odbor za Nobelove nagrade javno ne razkrije seznama nominirancev.

Korak k Nobelovi nagradi za Opeko
Korak k Nobelovi nagradi za Opeko