Udeleženci demonstracij, ki jih organizira nemško protiislamistično gibanje Pegida, večinoma ne nasprotujejo islamu, temveč se na ulice podajajo zaradi nezadovoljstva s politiko, kaže prva študija o protestnikih. Povprečen protestnik je moški srednjih let, izobražen in pripadnik srednjega sloja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Udeleženci demonstracij, ki jih organizira nemško protiislamistično gibanje Pegida, večinoma ne nasprotujejo islamu, temveč se na ulice podajajo zaradi nezadovoljstva s politiko, kaže prva študija o protestnikih. Povprečen protestnik je moški srednjih let, izobražen in pripadnik srednjega sloja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tudi nemška kanclerka Angela Merkel se je izrekla proti Pegidi in poudarila, da Nemčija ni protimuslimanska in da je islam tudi del Nemčije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V ponedeljek naj bi v Dresdnu potekal že 13. shod Pegide. "Ker bi napad verjetno pomenil številne ranjene in ker jemljemo odgovornost za varnost udeležencev shoda zelo resno, smo bili prisiljeni, da po pogovorih z obveščevalnimi službami in policijo shod odpovemo," so sporočili organizatorji Pegide prek družbenega omrežja Facebook. Po navedbah obveščevalnih virov naj bi skrajneži pripravljali atentat na enega vodilnih članov Pegide Lutza Bachmana.

Namesto udeležbe na shodu so privržence pozvali, naj v ponedeljek raje prižgejo sveče na oknih svojih stanovanj in izobesijo nemške zastave.

Eden od moških, ki so jih včeraj priprli v Grčiji, bi lahko sodeloval pri načrtovanju terorističnega napada v Belgiji, so sporočile belgijske oblasti. Belgija bo zato prosila Grčijo za njegovo izročitev.

Pegida ima vedno več podpore
Gibanje Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda (Pegida), ki nasprotuje muslimanskim priseljencem v Evropi, se je začelo oktobra v Dresdnu, podporniki pa se na shodih zbirajo vsak ponedeljek. Od sprva nekaj sto protestnikov je priljubljenost gibanja hitro rasla (tako v Nemčiji kot v drugih državah), zato je bilo v zadnjih tednih na shodih že rekordnih 25.000 udeležencev, po vsej Nemčiji pa več več kot 100.000.

Napadalci naj bi se pomešali med protestnike
Nemška policija je zaradi grožnje Pegidi za ponedeljek prepovedala vsa javna zborovanja na prostem v Dresdnu. Tamkajšnja mestna policija je od deželnih in zveznih kolegov namreč dobila informacije, ki so nakazovale "na konkretno grožnjo" proti Pegidi.

V obvestilu o 24-urni prepovedi shodov je policija razkrila, da so se pojavili pozivi, naj se potencialni napadalci pomešajo med protestnike in ubijejo organizatorje shoda iz Pegide. A ker ni nobenih posameznih osumljencev, policija v Dresdnu ni našla nobene druge možnosti, kot da začasno omeji ustavno pravico svobodnega zborovanja v mestu.

Proti Pegidi tudi kanclerka
Pegida sicer s svojim zavzemanjem proti priseljevanju in proti islamu v Evropi vzbuja tudi za močna nasprotovanja. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel se je izrekla proti Pegidi in poudarila, da Nemčija ni protimuslimanska in da je islam tudi del Nemčije. Ob shodih Pegide običajno prihaja tudi do nasprotnih shodov proti nestrpnosti in ksenofobiji. Tudi na teh shodih se zbira več tisoč ljudi.

Povprečen udeleženec demonstracij Pegide ni proti islamu
Udeleženci demonstracij, ki jih organizira Pegida, večinoma ne nasprotujejo islamu, temveč se na ulice podajajo zaradi nezadovoljstva s politiko, kaže prva študija o protestnikih. Skupina strokovnjakov je na treh protestih, ki so v Dresdnu potekali med 22. decembrom in 12. januarjem, anketirala okoli 400 demonstrantov. 65 odstotkov tistih, ki so jih strokovnjaki zaprosili za sodelovanje v anketi, sicer ni želelo odgovarjati.

Glede na rezultate anket je povprečen udeleženec Pegidinih zborovanj 48-letni moški iz zvezne dežele Saške, ki je dobro izobražen, njegovi dohodki pa malo presegajo povprečje te zvezne dežele. Zgolj dva odstotka protestnikov sta brezposelna, upokojencev je 18 odstotkov. Skoraj polovico demonstrantov so delavci ali uslužbenci, uradnikov je okoli tri odstotke.

Saški fenomen
Študija je še pokazala, da je Pegida predvsem saški fenomen, saj je 36 odstotkov vprašanih navedlo, da so iz Dresdna ali okolice, še 38 odstotkov pa jih je iz drugih delov te zvezne dežele. Iz drugih vzhodnonemških dežel je devet odstotkov vprašanih, šest odstotkov pa jih je na demonstracije prišlo iz zahodne Nemčije.

Politologi v demonstracijah vidijo simptom že dlje časa trajajoče krize predstavniške demokracije. Glede prihodnosti Pegide pa politolog Hans Vorländer z univerze v Dresdnu vidi dve možnosti. Lahko bi se razvila v desničarsko populistično gibanje ali pa bi postala podaljšana roka evroskeptične stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), meni politolog.