Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 32 glasov Ocenite to novico!
Severnokorejski raketni poskus
Severna Koreja je v nekaj tedni izvedla več raketnih poskusov, kar je privedlo do zaostritve razmer v mednarodni skupnosti. Foto: Reuters
Južna Koreja
Nadaljuje se nameščanje protiraketnega sistema THAAD. Foto: Reuters

Dodaj v

Peking je pripravljen podpreti sankcije proti Severni Koreji

Ruski predsednik poudarja nujnost dialoga
7. september 2017 ob 11:29
Peking/Seul - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Kitajska je sporočila, da je v Varnostnem svetu Združenih narodov pripravljena podpreti nadaljnje ukrepe proti Severni Koreji. Južnokorejski predsednik poudarja: Na Korejskem polotoku ne bo vojne.

"Glede na novo dogajanje na Korejskem polotoku se Kitajska strinja, da bi se moral VS ZN dodatno odzvati s sprejetjem potrebnih ukrepov," je bil na novinarski konferenci v Pekingu jasen kitajski zunanji minister Vang Ji. Dodal je, da Kitajska vztraja pri stališču, da so lahko sankcije in pritisk le polovica rešitve, medtem ko morajo drugo polovico predstavljati "dialog in pogajanja".

ZDA pritiskajo na Varnostni svet, naj uvede embargo na nafto, prepove izvoz severnokorejskega tekstila in zaposlovanje Severnih Korejcev v tujini ter zamrzne premoženje severnokorejskega voditelja Kima Džonga Una. To je zapisano v osnutku resolucije.

Severna Koreja je v odzivu na napoved o novih sankcijah danes sporočila, da se bo ostro odzvala na ameriški pritisk po novih sankcijah. "Na barbarsko spletkarjenje glede sankcij in pritisk ZDA bomo odgovorili z močnimi povračilnimi ukrepi," je v izjavi na gospodarskem forumu na vzhodu Rusije zapisala severnokorejska delegacija, v njej pa obtožila tudi Južno Korejo in Japonsko, da izrabljata gospodarski forum za "umazano politiko."

"Na Korejskem polotoku ne bo vojne, prav tako ne v širši regiji. To lahko rečem z gotovostjo, zato je to čas za naložbe v Rusiji, na Daljnem vzhodu, Kitajskem in Koreji," je med plenarnim zasedanjem na forumu danes dejal južnokorejski predsednik Mun Dže In in znova poudaril, da želijo s sankcijami pritisniti na Pjongjang, da bi kritične razmere razrešili mirno.

Kitajska kot glavna diplomatska zaveznica in gospodarska partnerica Severne Koreje,- medsebojna trgovina predstavlja 92 odstotkov vse severnokorejske menjave -, igra ključno vlogo pri razreševanju zelo zaostrenega položaja, ki je nastal po najnovejših jedrskih poskusih, s katerimi Pjongjang preizkuša potrpežljivost mednarodne skupnosti. Ameriški predsednik Donald Trump je Peking pozval, naj obrzda svojo sosedo, ki kljub sankcijam Varnostnega sveta in mednarodna obsodbam še naprej razvija jedrski program.

Seul še naprej namešča THAAD
Medtem Južna Koreja še naprej namešča štiri mobilna izstrelišča protiraketnega obrambnega sistema THAAD na nekdanjem golfišču. Kot poroča Reuters, je skupina 300 državljanov z zaporo protestirala proti namestitvi delov sistema, pri čemer je prišlo do spopadov z 8.000 vojaki, kolikor so jih oblasti poslale na prizorišče. Ranjenih je bilo 30 ljudi. "Res je smola, da so bili nekateri ranjeni, toda bilo je neizogibna odločitev, da bi zavarovali življenja ljudi v tej situaciji, ko so razmere zaradi nedavnih jedrskih testov Severne Koreje zaostrene," je dejal južnokorejski notranji minister Kim Bu Kjum. Kitajske oblasti so v odzivu na nadaljevanje nameščanja sistema sporočile, da znova pozivajo ZDA in Južno Korejo, naj ne nameščajo več in naj odstranijo postavljene dele sistema.

Med najglasnejšimi zagovornicami ostrejšega ukrepanja proti režimu v Pjongjangu je - poleg Južne Koreje in ZDA - Japonska. Japonski premier Šinzo Abe je danes ob obisku v Rusiji mednarodno skupnost znova pozval, da se mora poenotiti in da mora Severno Korejo z "največjim mogočim pritiskom" prisiliti k spoštovanju vseh resolucij VS ZN in opustitvi jedrskega in raketnega programa. Abe se je v Vladivostoku srečal z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, s katerim sta se strinjala, da je treba prepričati Kitajsko in Rusijo, da čim bolj prekineta dobavo nafte Severni Koreji.

O novih sankcijah proti Pjongjangu bodo danes razpravljali tudi zunanji in obrambni ministri Evropske unije.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
ksmith
# 07.09.2017 ob 11:52
Zanimivo, Rusom se ne zdi, da bi dodatne sankcije kaj pomagale, Kitajci pa bi podprli dodatne sankcije.
johndeer
# 07.09.2017 ob 12:31
In kakšne sankcije so še na voljo?
blue_house
# 07.09.2017 ob 11:44
Severno Korejo z "največjim možnim pritiskom" prisiliti v spoštovanje vseh resolucij VS ZN in opustitev jedrskega in raketnega programa.

To so pac buce. Jedrsko orozje je najvecji garant za dolgorocno prezivetje s. Koreje, seveda se mu ne bodo odpovedali.
frenkb
# 07.09.2017 ob 12:30
Kakšna razlika obravnave, če imaš jedrsko orožje . . . To pa ni Afgan, Irak, Libija . . ., kjer so si marsikaj izmislili, da so napadli. S. Koreja je kruta realnost in skačejo okoli nje, kot maček okoli vrele kaše . . . Res pa je, da nikogar ne ogrožajo, le za notranje potrebe se širokoustijo. A s tem orožjem so varni pred zunanjim svetom, kar pa izvozniku demokracije ni všeč.
veza
# 07.09.2017 ob 16:48
Rockos
# 07.09.2017 ob 16:44

sankcije verjetno obsegajo tudi blokado pristanišč, prometa s Kitajsko pa ne moreš kontrolirati, če tega Kitajci nočejo.
Rockos
# 07.09.2017 ob 14:07
blue_house: Kim ze ima jedrskk orozje, vojasko posredovanje zato pomeni milijone mrtvih s. in j. Korejcev, kar vsaj zaenkrat ni sprejemljivo (razen ce se v zda odlocijo drugace).

Kitajci pa so ze povedali: ce bodo zda napadle s. korejo, jih bodo kitajci branili.


Kdo je povedal? Kitajci? Boš dal kak link do uradne izjave vlade :) To si ti prebral od forumskih nakladačev, ki ti tule pritiskajo pluse vsakič ko napišeš kaj čez US in minuse, če kaj pametnega.

Malo razmisli kakšno politiko fura Kitajska zadnjih 20 let. Res jo vodi KP in res imajo državljani kup restrikcij, sicer pa se grejo moderno zahodnjaško družbo in vele kapitalizem, ta pa je uspešen zgolj in samo, če trguješ, proizvajaš in izvažaš. greva naprej - kaj so glavni izvozni trgi Kitajske? Se bi res hotli zaplest v vojno z ZDA? Saj niso nori. Ne zaradi tega kaj bi se na bojnem polju zgodilo, ampak zato kaj bi se v trgovini. Kitajci želijo samo mir na svojih mejah, ne želijo eksodusa beguncev iz S. Koreje in to je to. Ne verjamem tudi, da jih zahod na svojih mejah moti, saj so ekstremno trgovsko usmerjeni.

Edini na Kitajskem, ki predstavljajo trdo strujo in nasprotovanje ZDA ter ustvarjanje konfliktov, so generali v vojski, ki dobivajo vse večja sredstva. Ta pa dobivajo po enakem načelu, kot v ZDA in Rusiji - če izgleda vse mirno v okolici potem malo manj, če pa je ves čas nemir, pa malo več. In doklerje Kim živ, bo nemir in jim to ustreza, da lahko dobijo več resoursov. Če ne bo več njega, bo pa Taiwan ali spet Indija. Jim je čisto vseeno.

Da bi se pa zapletli v posredovanje tako, da bi pomagali S. Koreji, na to pravljico pa pozabi. Od tega ne bi imeli popolnoma nič.
sisoruen
# 07.09.2017 ob 13:31
No, če so se Kitajci zbudili, potem pa mora biti resno. In ima tale severno-korejski "hrček" resen problem. V bistvi je dobro, da je na oblast prišel tak bedak, ker bo očitno še Kitajce sprovociral, da ga bojo napadli še pred američani. :) Tale S. Koreja je višek bizarnosti.
Yeah sure
# 07.09.2017 ob 13:09
"Aggression is needed only if you want to do something harmful. For everything else, love is enough."
anny22
# 07.09.2017 ob 13:05
Gre za kitajske apetite po S. Koreji in seveda posledice za gospodarstvo...če razmišljajo ali bi se zamerili Koreji ali ZDA, je odgovor jasen. Možno tudi, da igrajo na obe strani...
generacija56
# 07.09.2017 ob 12:22
Seveda bo Kitajska pristala na nove ukrepe....
Ima pa svoje pogoje o katerih tukaj ni niti ene besede...
Cel članek deluje, kot da so Kitajci podlegli pritisku ZDA....
A o tem sanjajo le naivci.
osservatore
# 07.09.2017 ob 12:00
Peking je pripravljen podpreti sankcije proti Severni Koreji

Končno! Kitajska je edina realna sila, ki lahko brzda mokre sanje fatboya.
veza
# 07.09.2017 ob 16:44
Sankcije, brez zaplembe premoženja družine Kim, ki ga ima skritega v bančnih oazah, so brez pomena!
veza
# 07.09.2017 ob 16:39
Rockos

Ker Sv. Duh je edini, ki poleg Kitajske trguje z oborožitvijo? Morda si pozabil na še vedno živega sirijskega predsednika in pa bivšega iranskega.

težko boš nekaj pripeljal v S K, da ne bo vidno vsem, recimo z ladjo, Kitajska pa meji na SK, izmenjava med Kitjasko in SK poteka, jo kdo sploh kontrolira?
Hopi
# 07.09.2017 ob 13:54
Saj vidiš, da Obamovcem že denarja za vojne primanjkuje.
Obamov NATO je že čisto na psu in brez lastne ameriške
vojske. Ta Obamova Pentagon - NATO - CIA - ISIS vojska
je na psu! Amen!
Uboga Janet Yellen (FED), ki mora tiskati vedno bolj manj
vredne dolarje na račun, v decimalkah, vredne obresti.

Ha, ali misliš, da bodo multi milijarderji iz svojega žepa
plačevali vojne za njih žepe?
Kaj pa? Ko pa lahko vse bolj zahtevni lastni narod krčiš...?
Do brezposelnosti in švercanja modernih stavkokazov
- ekonomskih pribežnikov. Novih nasilnih priseljencev.
To se Deep state - Državi v državi - globoka država - vse
lepo izide.
Mi, izven države v državi, običajni davkoplačevalci pa smo
tako ali tako kolateralna škodadržavi v državi običajnih
davkoplačevalcev.

Tedaj dobiš boomerang nazaj. Dandanes zgolj po mestnih
ljudeh. Za Deep state zgolj kolateralna škoda. Boomerang
bo prišel na njihove glave "družine-kraljevine", ko ne bodo
mogli več plačevati Biričev - teroristov - ISISovcev
- Džihadist&Nacist&NATO borcev za Dihadist fašistični
NATO.

Fašisto - Terorističnemu Pentagon - Natu sta že Rusija in Kitajska
že ušle iz rok., Sploh pa naj Zahod+Izrael pozabi na brez
Uran+Vodikovo bombo Iran. Britanskemu Izraelu se bo še žvižgalo
okoli ušes.

Človeka še tako lahko tepeš, pa nič ne pomaga. Samo po denarnici
ga "užgi", to pomaga.
Na tej prazni denarnici sta sedaj NATO in Pentagon.

Na ceno tudi ameriških davkoplačevalcev

Tudi Hitler je bil odvisen od polnih denarnic...

Še danes je NEMČIJA polno zadolžena evropskim narodom.
(pokradene umetnine, zlatnine, denarja...). Ha, a misliš, da
bo ha, kradljiva Švica, vedno "majka" tatinskim Hitlerjevim
Nemcem?

Ha, Hitlerjeva Švica Nevtralna Država??? Le kdo si je izmislil
"nevtralno Švico!"?
Eni in isti, kenede?. Četudi brez Hitlerja, "Eni in isti"!
Prek Alp so si Švicarji zmislili davek na trgovanja
Italija - Nemčija., Nikakor pa ne prek ha, natančnih
švicarskih ur, ha.!
Na davek Italija -Nemčija so lopovski Švicarji obogateli.
Če lopov lopova krade...kakor Divji Zahod. Pribežniški
Divji Zahod pa že poznamo, kenede? Do današnjih dni
divjih razsodb Janša - Bavčar - Zidar...par dni, kao
zaprti...!!!
anny22
# 07.09.2017 ob 12:22
Un bo raje pustil par milijonov svojih državljanov stradati do smrti in zmrzniti v zimi...dobro ve, da ima v roki asa in ne bo popustil. Če bo popustil, to pomeni njegov konec.
blue_house
# 07.09.2017 ob 11:53
prim00z

Tole bo precej huje kot afganistan, ce pride do vojne. Brez pretiravanja lahko pricakujemo vec kot milijon mrtvih s. Korejcev, nekaj stotisoc j. Korejcev, in nekaj deset tisoc americanov. Ce pa kim ne blefira glede jedrskega orozja (in vse bolj se zdi, da ne blefira) potem bo mrtvih nekaj milijonov, da posledic za okolje ne omenjamo. In ce upamo, da se kitajska ne bo vmesala v konflikt, kar je utopicno, glede na to, da se americani sprehajajo po njihovi meji.
borut-blas
# 07.09.2017 ob 22:21
@rokos
hvala da si se potrudil in razložil svoj pogled
svet se danes hitro spreminja, tako da se v desetih letih lahko elo rusija gospodarsko dvigne in ostale azijske države tudi
celo erdogan se povezuje zmeraj bolj s kitajsko in ga evropa ne zanima več
stroški za vojsko v zda so preveliki tudi zanje
amerićani se bodo morali ukvarjati sami s sabo, ali pa jih čaka to kar sem napovedal - razpad
ameriška demokraija pa tudi ni nekaj , kar bi si lahko želeli
imajo smrtno kazen, imajo nizke ekološke standarde, imajo genetsko spremenjeno hrano, kar naj nebi bilo škodljivo, ampak je - zaradi zmanjšanja genetske raznolikosti bo v prihodnosti nujno prišlo do katastrofe
naj se američani ukvarjajo sami s sabo in pustijo druge pri miru
ampak borzni mešetarji , bančniki in naftarji so tako požrešni da bodo v svoji požrešnosti pripeljali ameriko do propada
res tako mislim, je pa res da to kar si napisal drži danes, ampak čez deset let ? ne verjamem
oleander
# 07.09.2017 ob 16:25
Kot je nekdo že omenil, Kitajci diplomatsko ovinkarijo.
Kdo pa sploh preverja, ali Kitajska res izvaja sankcije?

Nedavne (fejk zaspinane) novice o Mjanmaru (omenjalo se je v bistvu Ang Su Či, da naj vrne nagrado) dajejo slutiti, da si nekdo prizadeva destabilizirati to državo, kjer so Kitajci zgradili plinovod in naftovod, in če pogledamo Filipine, kjer imajo težave z isisovci, verjetno celotne JV Azije, saj v novi konfiguraciji ZDA ne šteje kaj dosti, če smem sklepati po gospodarskem povezovanju Rusije, Kitajske in držav JV Azije. Ali nezaželeni "sunki" prihajajo iz istih virov kot na BV? Kitajski in Rusiji gotovo ni do tega, da bi postala S. Koreja vplivno območje ZDA. Karkoli še je lahko Putin, butast zanesljivo ni.
mb128
# 07.09.2017 ob 15:37
Eh ja Mickey Mouse show še enkrat več! A s to razliko, da je, kolikor sem jaz razumel članek, Kitajska malo bolj, vsaj javno, posegla v dogajanje. Jep, pogojevanje oz. pristanek na sankcije je sicer malece sramežljiv a vendar je!
Mimogrede. Izraelci so ponovno bombandirali oz. raketirali sirijsko vojsko! Umrlo je kar nekaj sirijskih vojakov zaradi tega.
A o tem pa nič MMC? Zakaj nikakor nočete zapisati, da je tudi Izrael faktor v sirijskem spopadu?! In to že kar nekaj časa!
PONOS
# 07.09.2017 ob 15:24
ZDA je prodala južni koreji za 1.5 miliard orožja cilj dosežen sefaj se lahko vse skupaj umiri.
tuintam
# 07.09.2017 ob 14:51
Kitajska kot glavna diplomatska zaveznica in gospodarska partnerica Severne Koreje - medsebojna trgovina predstavlja 92 odstotkov vse severnokorejske menjave ...

Nobena gospodarska blokada tu ne pomaga... Izključno Kitajska.
Rockos
# 07.09.2017 ob 13:02
frenkb: Res pa je, da nikogar ne ogrožajo, le za notranje potrebe se širokoustijo. A s tem orožjem so varni pred zunanjim svetom, kar pa izvozniku demokracije ni všeč.

Ravno to rožljanje z orožjem bo pokopalo Kima in čisto nič drugega.
blue_house
# 07.09.2017 ob 11:55
ksmith

Rusi imajo prav. Sankcije bodo Kima stisnile se bolj v kot, kar vsekakor ni dobro.
lordstandish
# 07.09.2017 ob 11:53
kitajci lahko v OZN podprejo vse živo, pod mizo bodo še vedno financirali korejski diktatorski režim tako kot do sedaj... že videno pri kitjacih: pri OZN govorijo tudi kako podpirajo človekove pravice - v resnici vsi vemo da temu ni tako
velike laži, hinavščina s strani kitajcev
tristokosmatih
# 07.09.2017 ob 20:24
"Na Korejskem polotoku ne bo vojne, prav tako ne v širši regiji. To lahko rečem z gotovostjo, zato je to čas za naložbe v Rusiji, na Daljnem vzhodu, Kitajskem in Koreji," je med plenarnim zasedanjem na forumu danes dejal južnokorejski predsednik Mun Dže In...

Torej bo resnično nekaj na tem, da sta se v Vladivostoku "neuradno" sestali delegaciji obeh Korej. Izgleda, da je tudi Munu potegnilo, da Trumpovo rogoviljenje povzroča dodatne in nepotrebne stroške, kajti edina oprijemljiva zadeva, ki je nastala iz te kolobocije, so štirje povsem novi sistemi THAAD, katere sedaj nameščajo v J Koreji.
mikitr
# 07.09.2017 ob 19:19
Kdo komu naj verjame.Jaz verjamem ,če bi Un stopil preveč na noge ZDA aliu drugim velesilam ,da nebi preživel naslednje noči.A to napenjanje mišič nekaterim močno paše,pa ne smejo povedati naglas.Se pa skrivoma smejijo in štejejo ,štejejo koliko je priteklo,denarja namereč!
Do Brasil
# 07.09.2017 ob 18:24
Malo za Rocosa. Pripenjam ze objavljen komentar:

Rusija je drugo leto zapored najvecji izvoznik psenice - rekordne zetve jim omogocajo klimatske spremembe, predvsem pa sankcije. Slednje so naredile zitni trg v Rusiji zopet profitabilen. Ameriski analitiki ze znajo povedati, da bo ta sektor povlekel Rusijo ven iz naftne odvisnosti.

Sedaj pa pazite - presedan: Egipt, ki je bil povabljen na zasedanje BRICS na Kitajsko, se je po ameriskih sankcijah zaradi premajhnega napredka pri clovekovih pravicah, obrnil na Rusijo za izgradnjo jedrske elektrarne!!! Zgrajena naj bi bila do 2022. Saj veste kaj to pomeni! Izrael je ze protestiral, Egipt pa je obljubil Rusiji pri vzpostavitvi tesnejsih vezi z Libijo.

Ce ne bo nove svetovne vojne se geopolitika se de facto spreminja (ja juridicno pa ne, tu bodo se borbe). BRICS naj bi (zopet - po ameriskih napovedih) v letu 2050 imel 2x vecji GDP od G20.

Aja - pa ce ne veste, kaj pomeni izvoz kmetijskih izdelkov (cetudi le psenice in koruze): razvoj mlecne in mesne industrije, predelovalni sektor, razvoj kmetijske tehnike.

Pa po zadnjih tezavah Monsanta z glifosatom, ko ga v Ameriki ze vlacijo po zveznem sodiscu zaradi neobjavljenih raziskav o rakotvornosti tega sistemskega herbicida in z njim kompatibilnih GMO sort psenice, koruze, soje... se bodo cene ne-GMO poljscin povzpele.

Samo cakam, da bo Brazilija, kot najvecji pridelovalec soje na svetu, zacela uvazati ne-GMO proizvode....

Vsaj tu Evropa (se) ni popustila!
veza
# 07.09.2017 ob 17:31
Rockos
# 07.09.2017 ob 16:58

vrtiva se v krogu, ne vem, kaj je sploh mišljeno s temi sankcijami, a hočem samo povedat, da SK nima nešteto ladij, prav vsako lahko kontroliraš, kje pluje, kaj naklada, pri meji s Kitajsko pa je to nemogoče, še kaj?
In dokler ne zaplenijo denarja Kimu, ki ga ima zunaj, je vse to smešno...
urigeller
# 07.09.2017 ob 16:00
Edina,ki je imela vpliv v Severni Koreji,je bila Kitajska,zdaj pa ga izgublja. Z izgubo vpliva pa tudi močna Kitajska izgublja živce ,saj lahko vojna potrka tudi na njena vrata;sevanje ne pozna meja.
bad brains
# 07.09.2017 ob 15:22
Kakorkoli, države, kjer so zadnja desetletja posredovali američani, niso več grožnja svetu in sosedom. Pa naj bo to Nemčija, Libija, Irak ali Srbija.
Rockos
# 07.09.2017 ob 14:20
veza: J, Korejci ne bodo nikoli pod Kitajci, drugače pa imaš prav, Kim brez zunanje pomoči nikoli ne bi imel te oborožitve, le kdo mu pomaga, sv duh ali Kitajska, kaj meniš?

Ker Sv. Duh je edini, ki poleg Kitajske trguje z oborožitvijo? Morda si pozabil na še vedno živega sirijskega predsednika in pa bivšega iranskega. Pač ne vodijo vse poti v Rusijo, na Kitajsko ali v ZDA So še drugi playerji. Niso tako veliko, ne prodajajo za milijarde, ampak tudi "samo" desetine milijonov jih ne motijo.
Rockos
# 07.09.2017 ob 14:15
borut-blass: kot sem že napisal- kitajci lepo počasi izkoriščajo severno korejo da američane stiskajo v absurdno situacijo, potem pa bodo vsilili svojo rešitev, ki pomeni da ne bo več ameriške vojaške navzočnosti v koreji, koreja bo združena in svobodna, kitajska pa bo še povečala svoj politični vpliv v aziji

Naivnost par-excellence! Vprašaj J. Korejce če bi se odrekli ameriški zaščiti in imeli raje močnejšo Kitajsko ob sebi. Že duševno prizadeta S. Koreja jim predstavlja nenehno grožnjo že desetleja, pa je proti Kitajski kot pik komarja proti kraljevski kobri.
veza
# 07.09.2017 ob 14:14
borut- blas

koreja bo združena in svobodna, kitajska pa bo še povečala svoj politični vpliv v aziji
taka je realnost, sprijazmite se z njo


J, Korejci ne bodo nikoli pod Kitajci, drugače pa imaš prav, Kim brez zunanje pomoči nikoli ne bi imel te oborožitve, le kdo mu pomaga, sv duh ali Kitajska, kaj meniš?
Rockos
# 07.09.2017 ob 14:12
blue_house: Kim ze ima jedrskk orozje, vojasko posredovanje zato pomeni milijone mrtvih s. in j. Korejcev, kar vsaj zaenkrat ni sprejemljivo (razen ce se v zda odlocijo drugace).

Tole sem pozabil - ja, ima ga, samo ga še ni uporabil. Povedal sem kaj bodo posledice zanj in ostale, ki bi se potencialno kdaj odločali, da ga bodo razvijali. Če bi ga uporabil seveda. Ampak dvomim. Prej se bo usedel na prvo letalo in odletel v neko državo, ki mu bo dala azil in užival naprej v svojem bogastvu.
veza
# 07.09.2017 ob 14:10
Torej, če celotna svetovna javnost ne more dosečt, da se vse račune v davčnih oazah prikaže, potem bo Kim še veliko časa težil celemu planetu!
Nihče na vrhu očitno ni čist, sicer bi z lahkoto dosegli, da bi svet izvedel za njegov denar skrit po svetu, to je naša žalost!
FolkloraS
# 07.09.2017 ob 13:11
Ne vem, če je potreba da grozi S. Koreji država, ki dnevno izvaja agresijo na države po svetu, ki se jim ne klanjajo oz. ne igrajo po njihovih notah. Če bi kdo moral kje sedeti na sodišču bi to morali biti američani, izraelci sa, itd.
Rockos
# 07.09.2017 ob 13:00
bluehouse: Ce pa kim ne blefira glede jedrskega orozja (in vse bolj se zdi, da ne blefira) potem bo mrtvih nekaj milijonov, da posledic za okolje ne omenjamo. In ce upamo, da se kitajska ne bo vmesala v konflikt, kar je utopicno, glede na to, da se americani sprehajajo po njihovi meji.

Če sproži, bo poražen samo še bolj brutalno. Mrtvih bo več, bo pa svet takoj sprejel nove zaveze in resolucije glede jedrskega orožja in bodoče ne bo več sankcij in pogovorov, ampak samo še vojaška sila in odstranitev vseh, ki bodo samo pomislili, da bi šli v razvoj jedrskega orožja.

Kitajci bodo kvečjemu dosegli, da porazijo S. Korejo skupaj z Jenkiji, da se dobijo na sredini in jo potem dobijo v upravljanje, pod pogojem, da nova oblast ne bo delala sranja. Ne bi pa iz tega nastalo nič drugega, kot nova Kitajska kolonija s ceneno delovno silo. Videno v Afriki. Za vse strani sprejemljivo. Volk sit in koza cela.
Uomo Tigre
# 07.09.2017 ob 12:46
Kako to, ce je pa Putko rekel, da niso ucinkovite.
Henrik
# 07.09.2017 ob 12:33
We chinese people ... Bomo podprli sankcije - na papirju, delali bomo dalje itak kot do zdaj.
In potem pobasali vse, kar bo ostalo na pogoriscu Korej ...
fotrM
# 07.09.2017 ob 11:52
Bolj bodo poveceval ukrepe,vec je moznosti za spopad...pac ne dojamejo, da jih bodo s tem samo prisilili v spopad, saj jim drugega ne bo preostalo.
ivod
# 07.09.2017 ob 11:52
mali Kim si ne dela utvar : ve, kako je bil demokratiziran Sadam el Husein ... tako...če je nor, tako pa spet ne .... obeta se velka jeba ... saj je v teku tudi "demokratizacija" Venezuele ... in še kje ... ohje ... a ne a ne ?
Rockos
# 07.09.2017 ob 17:40
Mah, sankcije so politična zadeva, mal za rajo, da zgleda da se nekaj dela. Če ne bi bila SK tolk izolirana in odvisna od Kitajske bi še lahko kaj naredili, sicer pa brez veze.
Rockos
# 07.09.2017 ob 16:58
sankcije verjetno obsegajo tudi blokado pristanišč, prometa s Kitajsko pa ne moreš kontrolirati, če tega Kitajci nočejo.

Ne pristanišč ne blokiraš, to ti ne noben ne bo dovolil, ker bi bilo potem to vplutje v teritorialne vode. Lahko nadziraš samo v mednarodnih vodah, pa še to je tu zelo vprašljivo. Ne verjamem, da bi bilo to možno. Če bojo Kitajci hotli kršit, bodo kršili z lahkoto. Francozi in Nemci so ob vseh možnih sankcijah in nadzoru Sadamu v Irak pošiljali svega i svašta, pa leta po sveta ni vedlo.
Rockos
# 07.09.2017 ob 16:44
veza: težko boš nekaj pripeljal v S K, da ne bo vidno vsem, recimo z ladjo

Saj je bilo vidno. Že ladje so v pristaniščih posneli, saj je bilo takrat objavljeno kaj vse so jim prodajali. Niso nobene večje skrivnosti, po drugi strani pa imaš v vsaki državi (še posebej v Iranu) toliko in toliko nezadovoljnih, ki bodo vedno posredovali informacije drugi strani.

Večjo izmenjavo se lahko kontrolira - ladje, vlake - iz satelitov. Kaj manjšega pa gotovo ne.
tuintam
# 07.09.2017 ob 15:01
anny22
Gre za kitajske apetite po S. Koreji in seveda posledice za gospodarstvo...če razmišljajo ali bi se zamerili Koreji ali ZDA, je odgovor jasen. Možno tudi, da igrajo na obe strani...


Glede apetitov ne vem, vseeno si pa po mojem dobro nakazal, v katero smer bo zadeva verjetno šla. Po mojem bi bilo najbolje, če bi jih aneksirala Kitajska. Južna Koreja bi jih težje. In ker napad ZDA odpade (Kitajska), se bo cincalo, kdo naj bi jih aneksiral. Če Kim ne bo odnehal (kar pa ne bo) in če bo proti, se mu pa slabo piše. In on bo zato prvi glavni problem.
blue_house
# 07.09.2017 ob 13:06
Rockos

Kim ze ima jedrskk orozje, vojasko posredovanje zato pomeni milijone mrtvih s. in j. Korejcev, kar vsaj zaenkrat ni sprejemljivo (razen ce se v zda odlocijo drugace).

Kitajci pa so ze povedali: ce bodo zda napadle s. korejo, jih bodo kitajci branili.
Ivo Lola
# 07.09.2017 ob 12:53
Živela demokratična ljudska republika Koreja!
theone
# 07.09.2017 ob 11:49
tudi kitajci so se, podobno kot rusi, prestrašili američane saj vedo da če bodo preveč samovoljni jih ZDA gladko pregazijo, njih in njihov pokvarjen režim ki izkorišča ljudi za bogastvo peščice (ki si ga ustvarja pod pretvezo "javno, družbeno, skupno, kolektivno, nacionalno")
Rockos
# 07.09.2017 ob 16:33
borut-blass: kitajska gradi svilne poti po aziji.... ena bo šla vse do obnovljene sirije... vsa azija in rusija bodo gospodarsko združene, le koreja bo raje držala z bankrotirano ameriko, smešno
.....
kitajska ima jasen cilj skupaj z rusijo, da ne bo dopustila vojaškega obkoljevanja amerike
in američani se lahko razpočijo od jeze, ne bo jim uspelo... skupaj s prijatelji savdijci bodo zaradi notranjih konfliktov razpadli kot sovjetska zveza ni več denarja za vojsko in ves sistem se sesuje v letu dni


Uhhh, koliko nesmislov.
1. Kitajska gradi svilne poti po Aziji...
Kdaj pa bodo zgrajene in kje in kdo bo imel kaj od tega? Če misliš, da bo kitajska na večinoma obubožanih trgih našla kupno moč, kot jo ima v EU in ZDA, bi šel morda prej pogledat BDP večine držav na tej poti. Edine močne države ki so v regiji, pa niso ravno najboljše prijateljice Kitajske - Japonska, J. Koreja, Filipini, Indonezija, Tajvan, Indija, Pakistan,... ali imajo težave z vero, politiko, svoje politične in gospodarske interese ali pa s Kitajsko samo, ki je regijski mastodont in če kaj, ga nihče noče še bolj okrepit.

2. Rusija je obubožana in tu lahko samo išče svoje trge, ampak na Kitajskem si lahko že pri prodaji zemeljskega plina videl do kam je prišel Putin. Nekoč bodo zgradili plinovod, potem pa bodo kitajci kupovali toliko plina, da ne bo prodaje EUju nadomestil v 200 letih. Pa je tu pol manj prebivalcev v vseh državah skupaj, kot pa na kitajskem. Če misliš, da bodo širno Kitajsko in revne kmete plinificirali, se močno motiš. Do tam tudi vonj po plinu ali zametki tvoje svilne poti ne pridejo.

3. Bankrotirana Amerika? Če greš malo preštudirat, je Japonska veliko bolj zapufana, Italija tudi, pa Grčija, Slovenija, Hrvaška in še mnoge druge države. Pač imajo dolg. Nobena ne bo propadla, malo bo treba kje zategniti pas, to pa je tudi vse. Ampak Amerika? Si pogledal njihovo gospodarstvo? Tam sta 2 firmi vredni tolk kot pol Evrope skupaj. Sicer pa imajo velik dolg ravno do Kitajske, torej če bi kdo imel s tem dolgom težavo, jo imajo samo Kitajci. To so vendar osnove svetovne ekonomije, ki jo razume vsak otrok - velik kredit je vedno težava kreditodajalca in ne obratno.

4. Nihče ne obkoljuje Kitajske. Če se države odločajo za demokratično pot in se s tem približujejo EUju, Ameriki, VB in Avstraliji, to še ne pomeni, da kdo obkoljuje Rusijo ali Kitajsko, ampak samo to, da nekaj tako smrdi na vzhodu, da se bo proces izolacije pač sesul sam vase. Tudi Putin bi se odprl, pa nima kaj pokazat v svoji Rusiji, pa še hitro bi oblast izgubil in KP na Kitajskem jo tudi misli držat dokler se bo dalo. To pa je poanta cele zgodbe. Isto kot v S. Koreji. Kazat s prstom, da te nekdo kvazi ogroža, zato, da bi dobil več moči in lažje obdržal oblast ter vladal s trdo roko.

5. Boš povedal kateri Savdijci so njihovi prijatelji? Namreč imajo skoraj deljeno oblast in eno je družina Saud, ki jo podpira ZDA, da ne pride do problemov, drugo pa je trda linija na ravni glavorezcev, ki prepovedujejo folku vse živo in bi že davno obesli družino Saud na prvo drevo v puščavi, uvedli strogo šeriatsko pravo in sprožili totalno vojno po regiji, če ne bi bila prisotna ZDA z vojsko.

6. V ameriki je bilo vedno dovolj denarja za vojsko, kajti zgodovina jih je naučila kje in kdaj morajo ukrepat, da pomagajo sebi in svojim zaveznikom. Lahko pa grem tudi v detajle, če želiš, samo če bi hotel, bi se že sam malo izobrazil, saj obstaja vsa potrebna literatura. Samo prebrati jo je treba in seveda pravilno razumeti. Propada amerike pa ti ne boš dočakal v svojem življenju, verjemi mi, lahko pa greva tudi stavit, če upaš. :)
Sandalovina
# 07.09.2017 ob 12:56
"Peking pripravljen podpreti sankcije proti Severni Koreji."

Tudi ti, sin Brut! Upam, da gre samo za diplomatsko ovinkarjenje.
Kazalo