Pentagon pripravlja mogoče scenarije za napad na Iran. Foto: Reuters
Pentagon pripravlja mogoče scenarije za napad na Iran. Foto: Reuters
Iran
V središču spora med Iranom in zahodnim svetom je iranski jedrski program. Foto: EPA

ZDA so v zadnjem času povečale vojaško navzočnost v Perzijskem zalivu in jo, odkar je Iran zagrozil z blokado Hormuške ožine, še povečujejo. Trenutno sta tam dve letalonosilki, na poti je še tretja, okrepili so tudi floto minolovcev. Prejšnji teden je v ameriško bazo v Združenih arabskih emiratih prispelo veliko število vojaških lovcev F-22 raptor, kar je izzvalo kritike Teherana, ki je ZDA obtožil, da ogroža stabilnost v regiji.

Pripravljenih več možnosti
"Centralno poveljstvo ZDA (USCENTCOM) verjame, da lahko z zračnimi in pomorskimi napadi uniči ali bistveno poslabša iransko konvencionalno vojaško moč v približno treh tednih," je za Washington Post povedal vir iz Pentagona. "Pripravljamo se na vse mogoče izide, da bi predsedniku lahko ponudili možnosti. Napotke dobivamo od ministra za obrambo in naših civilnih vodij v Washingtonu. Kakršne koli napotke nam dajo, jim sledimo," je dejal tiskovni predstavnik USCENTCOM-a T. G. Taylor za Washington Post.

Komandosi urijo zavezniške vojake
Pentagon razmišlja o vzpostavitvi "plavajoče baze" - prilagojena transportna ladja, ki služi kot na pol stacionarna baza za operacije ameriške vojske - v Perzijskem zalivu, ki bi služila kot izhodna točka za morebitne napade. Hkrati v regijo pošiljajo nove enote komandosov, ki urijo elitne enote svojih zaveznikov v regiji. Trenutno je v bližini Irana 125.000 ameriških vojakov, pravi USCENTCOM. Večina, okoli 90.000, jih je v Afganistanu ali okoli njega, od 15 do 20 tisoč pa jih je na ladjah.

Več pristojnosti za sankcije
Poleg vojaškega pritiska se krepi tudi ameriški gospodarski in politični pritisk na Iran. Predsednik ZDA Barack Obama je podpisal direktivo, ki finančnemu ministrstvu ZDA daje več pristojnosti za uvedbo finančnih sankcij za tiste, ki kljub sankcijam ZDA in Evropske unije še naprej trgujejo z Iranom. "Finančno ministrstvo ima zdaj možnost, da javno identificira posameznike in podjetja, ki se na skrivaj izogibajo sankcijam proti Iranu in jim lahko prepreči dostop na ameriški finančni in gospodarski trg," je ministrstvo zapisalo v izjavi.

Zahodne države in Izrael sumijo, da skuša Iran v okviru svojega jedrskega programa zgraditi jedrsko orožje, Teheran pa vztraja, da je njegov jedrski program miroljuben. O napadu na Iran posebej intenzivno razmišljajo v Izraelu, saj menijo, da Iran predstavlja največjo grožnjo za judovsko državo.