Humala obljublja, da bo perujsko bogastvo delil z revnimi. Foto: EPA
Humala obljublja, da bo perujsko bogastvo delil z revnimi. Foto: EPA

Po 90 odstotkih preštetih glasov z nedeljskih volitev ima populistični kandidat levice in nekdanji vojaški častnik tri odstotne točke prednosti pred hčerko nekdanjega predsednika Alberta Fudžimorija, ki v zaporu služi 25-letno kazen zaradi obsodbe o korupciji in organiziranju vodov smrti. "Priznavam njegovo zmago," je v kratkem sporočilu za medije zapisala 36-letna Fudžimorijeva, ki se je z zmagovalcem po kratkem srečanju za zaprtimi vrati tudi rokovala.

Volilna kampanja med nasprotnikoma, ki bi si bila v političnem pogledu težko bolj različna, je bila ena najbolj ogorčenih, izid volitev pa najtesnejši v zgodovini Peruja. Zmaga nekdanjega vojaka je povzročila 10-odstotni padec perujske borze, zato so trgovanje prekinili za dve uri.

Napovedal večjo vlogo države v gospodarstvu
Humala je zmago razglasil že v nedeljo zvečer, v svojem nagovoru pa revnim Perujcem obljubil, da bo z njimi delil dobičke od naravnega bogastva Peruja in močne gospodarske rasti. Njegovi kritiki se zaradi njegovih napovedi med volilno kampanjo o večji vlogi države v gospodarstvu bojijo, da bo vpeljal podobno intervenistično politiko kot venezuelski predsednik Hugo Chavez, čeprav sam trdi, da mu je bliže model, ki ga je zagovarjal nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, zmerni levičar.

Ko bo Humala potrjen za zmagovalca, bo na predsedniškem položaju zamenjal Alana Garcio, ki se ni mogel potegovati za drugi mandat.