Prebivalci Pešavarja imajo dovolj nenehnih napadov in nasilja. Foto: EPA
Prebivalci Pešavarja imajo dovolj nenehnih napadov in nasilja. Foto: EPA
Pakistan
Kristjani so bili pred tednom dni priča najhujšemu napadu na njihovo skupnost. Foto: EPA

Domnevni avtomobil bombo je razneslo na živahnem območju mesta, kjer je veliko trgovin in je priljubljeno med družinami. Po navedbah pakistanskih medijev naj bi bila tarča napada glavna policijska postaja v mestu.

V mestni bolnišnici so razglasili izredne razmere zaradi številnih ranjencev, od katerih so mnogi dobili hude opekline. Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena skupina.

V petek je bilo v bombnem napadu na avtobusu z vladnimi uslužbenci blizu Pešavarja ubitih 17 ljudi.

Nedeljska eksplozija je odjeknila teden dni po dvojnem samomorilskem napadu na cerkev v Pešavarju, ko je bilo ubitih najmanj 80 ljudi. To je bil najhujši napad na kristjane v večinsko muslimanskem Pakistanu. Napad na anglikansko cerkev je izvedla talibanska frakcija.

Nasilje ne pojenja
Zadnje mesece je Pakistan priča porastu nasilja islamskih skrajnežev, ki spodkopavajo prizadevanja novega premierja Navaza Šarifa pri iskanju miru s talibanskimi uporniki.

Talibani odločno zavračajo dosedanjo pakistansko ustavno ureditev in si prizadevajo za uveljavitev šeriatskega prava in popoln spopad s sosednjo Indijo.

Šarif se bo ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku sestal z indijskim premierjem Manmohamom Singhom, ki je Pakistan označil za "žarišče terorizma na območju".

Medtem so ZDA v Pakistanu izvedle nov napad z brezpilotnim letalom, v katerem so bili ubiti najmanj štirje ljudje. Napadeno hišo na območju Darga Mandi v pokrajini Severni Vaziristan naj bi skrajneži uporabljali za svoje skrivališče.