Ameriški predsednik je s štirimi svetovnimi voditelji govoril kar 75 minut. Foto: EPA
Ameriški predsednik je s štirimi svetovnimi voditelji govoril kar 75 minut. Foto: EPA
Obama krepi boj proti eboli

Iz Bele hiše so sporočili, da so se nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande, britanski premier David Cameron, italijanski premier Matteo Renzi in Barack Obama pogovarjali 75 minut, o nestrinjanjih med voditelji pa niso poročali. Strinjali so se, da je treba povečati sredstva za boj proti eboli, in se dogovorili, da bodo pritisnili tudi na vse druge države.

Obama je zaradi vse večjega strahu pred izbruhom epidemije ebole odpovedal vse svoje obveznosti za tri dni, v sredo pa se je že srečal z vodilnimi člani administracije, s katerimi so se dogovorili, da so potrebni agresivnejši ukrepi proti bolezni, ki se v času pogostih potovanj z letali hitro širi. Francoske oblasti so se odločile, da bodo začele izvajati zdravstvene preglede letalskih potnikov, ki bodo prispeli iz držav, ki jih je prizadela ebola. Podobno sta se odločili še Italija, ki bo poostren nadzor uvedla tudi v pristaniščih, in Češka.

Več prizadevanj za urjenje sil na terenu
Glede boja proti skrajni Islamski državi so se voditelji strinjali, da je mednarodna koalicija dosegla napredek v Iraku, a da bo treba storiti več za urjenje lokalnih sil v Iraku in Siriji, da se bodo lahko le-te na kopnem borile proti skrajnežem. Obama je ob tem dejal, da je vojska le ena od razsežnosti boja proti IS-ju.

Nujen dogovor o oskrbi z energijo
Peterica je govorila tudi o Ukrajini, kjer so se strinjali, da je treba preprečiti uhajanje orožja in borcev čez mejo z Rusijo, ta pa mora doseči dogovor z Ukrajino glede oskrbe z energijo. Obama se je pozneje po telefonu pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in mu prenesel sporočilo voditeljev.

Porošenko in Obama sta se strinjala, da morata tako Ukrajina kot Rusija spoštovati dogovore o premirju in da je azijsko-evropsko vrhunsko srečanje, ki se v Milanu začne danes, dobra priložnost za pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj upošteva mirovni dogovor. Porošenko in Putin naj bi se ob robu vrha v Milanu srečala v petek.

Obama krepi boj proti eboli