58-letni Petraeus se pogosto omenja kot morebitni predsedniški kandidat. Foto: EPA
58-letni Petraeus se pogosto omenja kot morebitni predsedniški kandidat. Foto: EPA

Predsednik ZDA bo generala Davida Petraeusa, vodjo ameriških in Natovih sil v Afganistanu, nominiral za direktorja ameriške osrednje obveščevalne službe, zdajšnjega direktorja Cie Leona Panetto pa za obrambnega ministra, ki naj bi mu pomagal v boju za proračun Pentagona. Petraeusa naj bi v Afganistanu zamenjal general John Allen.

Bolj kot vojaške pomembne politične izkušnje
Imenovanje Panette na čelo Pentagona je nekoliko presenetljivo. Njegove vojaške izkušnje zajemajo dve leti služenja v kopenski vojski od leta 1964 do leta 1966 s činom poročnika, za obrambnega ministra p anaj bi bil bolj kot zaradi vojaških izkušenj imenovan zaradi izkušenj v Washingtonu.

Dolgo pričakovane spremembe, ki jih mora potrditi senat, bodo na čelo Pentagona postavile vidnega člana demokratske stranke, medtem ko Obamova administracija nadaljuje svojo politiko v Afganistanu in Libiji ter se spoprijema s pozivi po zmanjšanju obrambnega proračuna.

Obama Petraeusa zvabil na svojo stran?
Zdajšnjega obrambnega ministra Roberta Gatesa je leta 2006 imenoval predhodnik Obame, republikanec George W. Bush. Gates, nekdanji direktor Cie, je že pred časom napovedal, da bo letos odstopil s svojega položaja.

Preden je novica o spremembah prišla v javnost, se je po Washingtonu govorilo, da je želela Bela hiša najti visok položaj za Petraeusa in mu tako preprečiti, da bi prihodnje leto kandidiral proti Obami kot kandidat republikancev. Petraeus je bil za Georgea W. Busha rešitelj invazije na Irak, Obama pa skuša z njegovo pomočjo sedaj rešiti položaj v Afganistanu, kjer je Petraeus prevzel vodenje zavezniških sile junija lani, potem ko je zamenjal generala Stanleyja McChrystala zaradi njegovega ponesrečenega intervjuja za revijo Rolling Stone.