Pismo je bilo poslano iz Slovenije. Foto: BoBo
Pismo je bilo poslano iz Slovenije. Foto: BoBo

Po besedah češkega finančnega ministra Andreja Babiša je bilo pismo oddano v Sloveniji, poslano pa je bilo na naslov njegovega prebivališča. A so pošiljko, kot je to običajno za vso poslovno korespondenco ministra, ki je naslovljeno na njegovo prebivališče, poslali na finančno ministrstvo.

Strupeno pismo so že prejšnji torek poslali notranjemu ministru Milanu Chovancu. V pismu je bil bel prah, ki je vseboval cianovodikovo kislino. Tudi ta odmerek je bil smrtonosen. Pismo so v tem primeru poslali iz severne Evrope. Češka vlada je sporočila, da je zaradi smrtonosnih pošiljk zaostrila varnostne ukrepe, drugih podrobnosti pa niso razkrili.

Že septembra so češkemu predsedniku Milošu Zemanu, zunanjemu ministrstvu in premierju Bohuslavu Sobotki poslali pisma s sumljivim belih prahom. Za zdaj še ni jasno, ali je vsa pisma poslal isti pošiljatelj. Preiskovalci sklepajo, da gre za pri sedanjih in septembrskih primerih za različne storilce.

Preiskava v Sloveniji
Slovenska policija je v zvezi s strupenim pismom že sprožila preiskavo. Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave je za STA pojasnil, so jih o prejemu sumljive pošiljke obvestili češki varnostni organi, s katerimi intenzivno sodelujejo.

Policisti so, kot je pojasnil Menegalija, v takih primerih dolžni storiti vse, da se odkrije storilec in zavarujejo dokazi. S češkimi kolegi zdaj poteka intenzivno sodelovanje in izmenjava podatkov, več informacij pa na policiji še ne morejo posredovati.

Babiš v igri za nakup Žita
Kot poročajo Finance je Babiš lastnik holdinga Agrofert in največji pekar na Češkem, Slovaškem in Nemčiji. Njegov Agrofert se je uvrstil v ožji krog podjetij, ki kandidirajo za nakup Žita.