Kim Džong Un je bil po preizkusu zelo zadovoljen in želi čim prej izstreliti satelit. Foto: Reuters
Kim Džong Un je bil po preizkusu zelo zadovoljen in želi čim prej izstreliti satelit. Foto: Reuters
Severna Koreja preizkusila nov motor za raketo

Obenem je severnokorejski voditelj inženirje in znanstvenike pozval, naj čim prej končajo priprave za izstrelitev satelita. Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA je Kim Džong Un preizkus raketnega motorja v vesoljskem središču Sohae na zahodu države opazoval in na koncu izrazil veliko zadovoljstvo z izidi poskusa. Novi raketni motorji so po navedbah Pjongjanga predvideni za satelite za opazovanje Zemlje.

Severna Koreja je sicer pred tem v zadnjem času opravila že več raketnih in jedrskih poskusov. 9. septembra je sporočila, da je izvedla podzemni poskus z desetkilotonsko jedrsko bombo, sicer svoj peti in domnevno najmočnejši doslej. Mednarodna skupnost ga je obsodila in izrazila zaskrbljenost zaradi krepitve jedrskih zmogljivosti države.

Nove sankcije proti Pjongjangu
Četrti jedrski poskus je Severna Koreja izvedla januarja, odtlej pa je preizkusila tudi več kot 20 balističnih raket. Varnostni svet Združenih narodov je zaradi izzivanja proti Pjongjangu uvedel najstrožje sankcije doslej, zaradi česar je Severna Koreja ZDA in Južni Koreji večkrat zagrozila z napadom.

Po petem jedrskem poskusu so se ZDA in Kitajska dogovorile za tesnejše sodelovanje v primeru Severne Koreje. Peking in Washington se sicer kot odgovor na severnokorejske poskuse dogovarjata o novi resoluciji sankcij ZN-a. Kitajska je glavna zaveznica in trgovinska partnerica Pjongjanga, a so se odnosi zaradi agresivne retorike Kim Džong Una in nenehnih vojaških akcij ter jedrske dejavnosti močno zaostrili.

Pjongjang ves čas sporoča o velikem napredku svojega jedrskega in raketnega programa, vendar pa strokovnjaki pravijo, da je večino teh nemogoče neodvisno preveriti.

Severna Koreja preizkusila nov motor za raketo