Brennan bo zasedel mesto direktorja Cie, ki ga je lani zaradi zunajzakonskega razmerja zapustil general David Petraeus. Foto: EPA
Brennan bo zasedel mesto direktorja Cie, ki ga je lani zaradi zunajzakonskega razmerja zapustil general David Petraeus. Foto: EPA

Nekdanjega protiterorističnega svetovalca predsednika Baracka Obame Brennana je podprlo 49 demokratov, 13 republikancev in en neodvisni senator. Na položaju bo tako zamenjal vršilca dolžnosti direktorja Cie Michaela Morella, ki je obveščevalno agencijo vodil od lani, ko je zaradi zunajzakonskega razmerja s svojo biografinjo to mesto zapustil upokojeni general David Petraeus.

Imenovanje Brennana je že pozdravil predsednik Obama. "S potrditvijo Brennana za direktorja obveščevalne agencije Cia tako s strani demokratov kot s strani republikancev, je senat v njem prepoznal lastnosti, ki jih sam globoko cenim," je v izjavi za javnost zapisal Obama. "Z bogatimi 25-letnimi izkušnjami v agenciji bo izjemne može in žene Cie vodil eden izmed njih," je še dodal.

13-urni filibuster Randa Paula
Glasovanje pa ni potekalo gladko. Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul je izvedel obstrukcijo, tako imenovani filibuster, ko je 13 ur neprekinjeno govoril za govorniškim odrom senata. Paul, glasni kritik brezpilotnih letal, je od predsednika Obame ali ministra Holderja zahteval zagotovilo, da brezpilotnih letal ne bodo uporabljali za poboje Američanov na ameriških tleh. Med svojim govorom je Paul prebiral članke, ki so kritizirali program brezpilotnih letal, ki ga je pomagal postaviti prav Brennan.

Obstrukcija se je končala po maratonskem govoru, ko je Paul od ameriškega pravosodnega ministra Erica Holderja dobil pisno zagotovilo, da ZDA svojih državljanov na svojem domačem ozemlju ne bodo pobijale z brezpilotnimi letali. Holder je zagotovil, da ameriški predsednik nima tovrstnih ustavnih pooblastil. To je Paul razumel kot svojo zmago in prekinil filibuster, senat pa je nadaljeval z glasovanjem.

Paul, ki razmišlja o predsedniški kandidaturi leta 2016, svoji stranki z obstrukcijo sicer ni naredil nobene usluge, saj večina republikancev nima nobenih težav z delovanjem brezpilotnih letal.