Moste čez reko Ibar v Kosovski je simbol delitve med kosovskimi Albanci in Srbi. Foto: EPA
Moste čez reko Ibar v Kosovski je simbol delitve med kosovskimi Albanci in Srbi. Foto: EPA

Eksplozija je odjeknila v ponedeljek malo pred polnočjo, ko v restavraciji "Tiha noč" ni bilo več gostov. Lokal se nahaja v četrti v severnem delu etnično razdeljenega mesta, kjer pa poleg Srbov živi tudi nekaj kosovskih Albancev.

Žrtev ni bilo, vendar je eksplozija povzročila kar precejšnjo gmotno škodo.

Nekaj ur pred bombnim napadom je skupina osmih ali devetih moških napadla dva kosovska Albanca, ki so ju morali zaradi poškodb odpeljati v mestno bolnišnico. Eden od njiju je v kritičnem stanju in so ga morali prepeljati v bolnišnico v Prištini.

Po besedah župana severnega dela Kosovske Mitrovice Krstimira Pantića oba incidenta kažeta na izredno nestabilne razmere v mestu in etnične napetosti med albanskim ter srbskim prebivalstvom.

Urad srbske vlade za Kosovo je ostro obsodil incidenta in pristojne službe pozval k preiskavi ne glede na to, katere narodnosti so žrtve. V uradu ocenjujejo, da obstaja povezava med izjavami predstavnikov Prištine o pogojevanju ali celo prekinitvi napovedanega dialoga z Beogradom in vse pogostejšim nasiljem nad Srbi".

V Beogradu menijo, da je napad na srbsko restavracijo samo še zaostril stanje nezaupanje in strahu, ki že nekaj časa vlada na Kosovu.

Ob tem so srbske oblasti spomnile, da še vedno niso razjasnjeni nedavni uboji srbskih povratnikov v vasi Talinovac in poskus umora srbskih povratnikov v vasi Žač.