Ankete v New Yorku napovedujejo zmago za strankarsko predsedniško nominacijo Hillary Clinton in Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Ankete v New Yorku napovedujejo zmago za strankarsko predsedniško nominacijo Hillary Clinton in Donaldu Trumpu. Foto: Reuters

Od 20 milijonov prebivalcev te zvezne države jih je registriranih volivcev skoraj 12 milijonov, od tega skoraj šest milijonov demokratov, blizu treh milijonov je repbulikancev, ostali so člani manjših strank.

Strankarske volitve v New Yorku so bile v preteklih letih po navadi na vrsti, ko sta bili tekmi bolj ali manj odločeni in kandidati v najdražjem oglasnem okolju niso zapravljali denarja.

Tokrat je drugače vsaj na demokratski strani, kjer se je senator Bernard Sanders odločil porabiti denar za televizijske oglase, v katerih prikazuje Ameriko, kjer bo pravica do zdravstvenega zavarovanja dana ob rojstvu, vsak otrok bo imel možnost visokošolskega študija, delovni ljudje pa bodo imeli v starosti čas in denar za razvedrilo in vnuke.

Podobno prihodnost vidi tudi Hillary Clinton, le da bi bila njena izvedba počasnejša, vsaj glede na to, da še vedno obstaja stranka, ki se bo tej prihodnosti upirala z vsemi štirimi do bridkega konca.

Vodstvo Trumpa
O newyorškem zmagovalcu na republikanski strani ne bi smelo biti dvoma, saj Donald Trump v anketah povprečno vodi za več kot 30 odstotkov pred nasprotnikoma. V večini anket je na drugem mestu guverner Ohia John Kasich, v nekaterih pa zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je po skupnem seštevku delegatov najbližje vodilnemu Trumpu, vendar so njegove možnosti za osvojitev zadostnega števila delegatov za zmago na julijski konvenciji z volitvami zelo majhne.

Spremljanje izidov bo bolj zanimivo na demokratski strani, kjer ima Clintonova pred Sandersom v anketah povprečno namesto več kot 30 v marcu zdaj le še okoli 12 odstotkov prednosti. Vendar pa ima vseeno prednost, ker lahko volijo le člani stranke, ti pa so bili doslej večinoma zanjo.

Republikanci si bodo danes razdelili 95 delegatskih glasov, demokrata pa 291. Člani demokratov potrebujejo za zmago, torej kandidiranje za predsedniškega kandidata, 2.383 glasov; Hillary Clinton jih ima 1.758, Bernard Sanders pa 1.307. Republikanci potrebujejo 1.237 glasov za zmago; Donalad Trump jih ima 756, Ted Cruz 559, John Kasich pa 144.