Svet
(8)

Poudarki

  • Zaradi sumov in zapletov prvič volijo ljudje
  • Zeman in Fischer, morda celo Franz?
Miloš Zeman in Vladimir Franz
Lahko Čehi pripravijo presenečenje in v drugi krog pošljejo političnega začetnika Franza (desno, levo Miloš Zeman)? Foto: Reuters
Jan Fischer
Tako Fischer kot Zeman sta nekdanja češka premierja. Foto: Reuters
VIDEO
Češka voli predsednika

Dodaj v

Po dveh Vaclavih Češka izbira novega predsednika

Klaus je bil do Evropske unije zelo kritičen
11. januar 2013 ob 07:33
Praga - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Na Češkem bodo do sobote potekale prve neposredne volitve predsednika države.

Do zdaj sta predsednika volila oba domova parlamenta, zaradi številnih zapletov, političnih kupčkanj in sumov o korupciji pa je parlament sprejel odločitev o neposrednih volitvah. Čehi bodo izbirali med devetimi kandidati, ki so se v četrtek zvečer še zadnjič soočili.

Se lahko naprej prebije Franz?
Praški grad, rezidenco češkega predsednika, bo prvič v zgodovini v roke dobil predsednik, ki ga bo izbralo ljudstvo. Velika favorita sta dva nekdanja premierja in nekdanja komunista Miloš Zeman in Jan Fischer, četudi analitiki ne izključujejo presenečenj. Eno od njih bi bil lahko profesor Vladimir Franz, znan predvsem po tem, da ima celotno telo - tudi obraz - tetoviran in je pravo nasprotje uveljavljenim politikom, zato naj bi na volitvah zbral številne protestne glasove.

"Prvič bomo imeli, kot jaz rečem, 'postrevolucionarnega' predsednika. Vaclav Havel in Vaclav Klavs sta bila namreč do neke mere produkt revolucije. Oba sta bila podobi, večji od življenja, poosebljala sta prizadevanja Čehov. Zdaj bomo dobili predsednika, ki bo samo to in bo verjetno bolje odražal češko družbo," pravi analitik in vodja Newyorške univerze v Pragi Jirži Pehe.

Klaus se je odločil za množično pomilostitev
Po volitvah se bodo zagotovo oddahnili v Bruslju, saj bo novi predsednik, kdor koli že bo, bistveno bolj naklonjen Evropski uniji, kot je Vaclav Klaus, ki sicer neposrednim volitvam nasprotuje, javnost pa je za konec razjezil še z odločitvijo o amnestiji, med drugim za vse, katerih postopki na sodiščih trajajo več kot osem let, med njimi so tudi številni obtoženi gospodarskega kriminala. Več kot 100.000 Čehov je medtem že podpisalo peticijo proti taki odločitvi.

Volišča se bodo odprla danes ob 14. uri, konec pa jih bo jutri. Najverjetneje se obeta drugi krog, ki bo potekal čez 14 dni. Vsi pričakujejo rekordno udeležbo, saj bodo volitve odločale tudi o prihodnji evropski usmeritvi Češke.

Boštjan Anžin, Druga jutranja kronika
Prijavi napako
Komentarji
spiridon
# 11.01.2013 ob 08:47
ajmo Franz...ta bi vse norme postavil na glavo....navijam za Franza...ole ole
viper81
# 11.01.2013 ob 13:29
A bo kandidiral tudi Fantômas :)?
gisky
# 11.01.2013 ob 12:15
Mislim , lahko bi napisali kaj več o Vladimirju Franzu, ne samo to da je tetoviran.

gre za skladatelja oper in slikarja, ki so ga njegovi oboževalci z iniciativo "Franz za predsednika" pripravili do tega, da res kandidira. zanimivo se mi zdi predvsem to, da kandidira na podlagi kar 88.000 zbranih podpisov podpore. glavne teme pa so boj proti korupciji (imajo čehi iste probleme ket mi), pomen šolstva za razvoj, ter moralne vrednote.

je pa težko verjetno, da bo prišel v drugi krog, saj mu ankete napovedujejo okrog 11% (vodilnima kandidatoma 25% Zeman in 20% Fischer).
zamudnik
# 11.01.2013 ob 12:22
a) ki so ga njegovi oboževalci z iniciativo "Franz za predsednika" pripravili do tega, da res kandidira

b) glavne teme pa so boj proti korupciji (imajo čehi iste probleme ket mi), pomen šolstva za razvoj, ter moralne vrednote.

Kb) To je glavna tema povsod in tudi čisto vsak kandidat na čisto vsakih volitvah ima to v svojem "programu",

Ka) Torej bi tudi tu delovali strici iz ozadja (samo vprašanje, ali bi bili to samo civilnodružbeni dobromiselneži ali tudi s potrebnim konkretnim zanjem oboroženi strokovnjaki).
malidelnicar
# 11.01.2013 ob 11:49
Hm glede na novinarski prispevek zdaj že bivši predsednik Klaus na Češkem ni bil tako priljubljen? Ker nam so novinarji sugerirali da je bil s svojim nasprotovanjem vsevprek požel veliko simpatij Čehov. Očitno ni bilo tako. Čeprav je bil del češke anti-komunistične revolucije, kot namiguje g. profesor iz članka. Očitno je Vaclav Havel le eden :)
Drugače pa zanimivo, da sta oba glavna favorita bivša komunista. No saj podobno je velikokrat tudi pri nas. Generacije se ne zamenjajo tako hitro....
Tyr84
# 11.01.2013 ob 11:33
Ne sodi človeka po zunanjosti ! To delajo rasisti !
Wasabi
# 11.01.2013 ob 11:28
Franzu obleka kljub vsem bolje stoji, kot pa nešemu ministru Šušteršiču;)
VadeRetroSatana
# 11.01.2013 ob 11:00
ni šans da zmaga ta potetovirani čudak, ker na koncu, preden gre človek volit se pa ja zamisli ali res hočem volit tega pajaca.
mogoče bi ga izvolili na metelkovi, v državi, ki pa je vsaj za silo v okvirih normale, pa to ni možno.
Kazalo