Španska policija je od leta 2015 prijela že 178 ljudi, osumljenih povezav z militantnimi skupinami. Na fotografiji aretacija v Madridu prejšnjo sredo. Foto: Reuters
Španska policija je od leta 2015 prijela že 178 ljudi, osumljenih povezav z militantnimi skupinami. Na fotografiji aretacija v Madridu prejšnjo sredo. Foto: Reuters
Policisti po Evropi prijeli več domnevnih skrajnežev

Španska policija je štiri osumljence aretirala v Palmi de Mallorci, po enega domnevnega člana IS-ja so britanski oziroma nemški policisti prijeli v Veliki Britaniji in Nemčiji.

Do aretacij je prišlo ob sodelovanje z agencijami Evropske unije za izmenjavo informacij Europol, Eurojust in Sirene, je sporočilo ministrstvo.

Aretirani so snemali in širili videoposnetke z nasilno vsebino in organizirali skrivne tedenske sestanke, na katerih so novačili mlade, ki so jih nato pošiljali na vojna območja na Bližnjem vzhodu.

Policijska preiskava se je začela leta 2015, ko je policija odkrila spletno stran z videoposnetki novačenja mladih muslimanov, živečih v Španiji, in njihove poti v Siriji.

Kasneje je še švicarska policija razkrila, da je ta mesec aretirala štiri ljudi, ki so povezani z džihadističnimi organizacijami. Švicarsko tožilstvo je ob tem dodalo, da so nekateri od aretiranih predstavljali "takojšnjo grožnjo". Tri posameznike so aretirali v kantonu Vaud, in so osumljeni sodelovanja v kriminalni organizaciji. Četrtega osumljenca so aretirali v Ženevi in naj bi bil domnevni voznik taksija, ki je skrbel za pridobivanje novih članov IS-ja, a s trojico naj ne bi bil povezan.

Avtor videoposnetkov salafistični pridigar
V Veliki Britaniji, ki so jo letos pretresli številni napadi, je policija v Birminghamu aretirala 44-letnega moškega, sicer salafističnega pridigarja, domnevnega vodjo teroristične celice in avtorja videoposnetkov, ki je pred kratkim odpotoval na Mallorco, kjer se je srečal s štirimi prijetimi Španci.

V Nemčiji so v Dortmundu aretirali 28-letnega Španca, ki je nastopal v videoposnetkih teroristične celice. O njegovi izročitvi Španiji bo sodišče še odločilo.

Odkar je Španija junija 2015 dvignila varnostno stopnjo, je policija v državi prijela 178 ljudi ljudi, obtoženih povezav z islamskimi militanti.

Policisti po Evropi prijeli več domnevnih skrajnežev