V organizaciji IS se bori vse več tujih borcev. Foto: Reuters
V organizaciji IS se bori vse več tujih borcev. Foto: Reuters
Med najbolj iskanimi je tudi bosanski vahabit Nusret Imamović. Foto: Youtube
islamistična milica Al Šabab, Al Shabaab
V Somaliji strah sejejo milice Al Šababa, katerega veje so se razrasle tudi zunaj njegovih meja. Foto: Reuters

Po navedbah Al Abadija naj bi tuji borci v vrstah skrajne skupine Islamska država (IS) načrtovali "neizbežne" napade. Ameriška in francoska vlada sta bili obveščeni o podatkih, ki so jih pridobili po aretacijah skrajnežev Islamske države v Iraku, pri načrtovanih napadih pa naj bi sodelovali ameriški in francoski borci znotraj IS-a.
Sicer pa se danes v več evropskih državah vrstijo preiskave suma terorizma, aretirali so tudi več osumljencev. V Londonu so aretirali devet moških v starosti od 22 do 51 let, ki naj bi pripadali prepovedani organizaciji Al Muhadjiroun ali pa naj bi hujskali k terorističnim dejanjem. Med osumljenci je tudi radikalni pridigar Anjem Choudary, ki je omenjeno organizacijo vodil, dokler je pred štirimi leti niso prepovedali.

V Belgiji so medtem aretirali domnevnega džihadista iz Sirije. 24-letnik je v Belgijo prispel iz Grčije in so ga na poti v Skandinavijo na letališču Charleroi ustavili zaradi ponarejenega potnega lista.

Na Kosovu preiskujejo sto osumljencev
Kosovsko notranje ministrstvo pa je opozorilo, da Kosovo še ni varno pred radikalnimi verskimi skupinami, in razkrilo, da je tarča preiskav okoli 100 osumljenih privržencev teh skupin. Preiskovane osebe sumijo, da so se borile na strani skrajnežev v Siriji ali pa da so povezane z različnimi radikalnimi skupinami. Do zdaj so sicer na Kosovu prepovedali 14 nevladnih organizacij, ki so osumljene financiranja in podpiranja terorističnih skupin.

V Nemčiji medtem naraščajo skrbi zaradi vse večjega števila podpornikov skrajne Islamske države (IS), ki pustoši po Iraku in Siriji. Število radikaliziranih Nemcev, ki se pridružujejo IS-ju, se veča, je zatrdil predsednik urada za zaščito ustavnega reda Hans-Georg Maassen. "Imamo podatke, da je proti Siriji in Iraku odpotovalo več kot 450 oseb," je za nemško televizijo N24 dejal Maassen.

Varnostno tveganje pa po mnenju zveznega kriminalnega urada Jörga Ziercka predstavljajo predvsem povratniki - teh naj bi bilo okoli 120 -, zato je Ziercke zahteval zaostritev zakonodaje.

Antraks češkemu predsedniku
Strah pred džihadisti se krepi tudi na Nizozemskem. Nizozemskim vojakom je bilo zapovedano, naj ne nosijo svojih uniform, ko uporabljajo javni prevoz. Za ta ukrep so se odločili, ko je v torek nizozemski džihadist, ki se bori v Siriji, pozval k nasilju proti Nizozemski zaradi njene podpore ZDA. Te so namreč istega dne začele zračne napade na položaje džihadistov v Siriji.

Poleg tega je nizozemska vlada v sredo sporočila, da bo napotila šest bojnih letal tipa F-16 v Irak, kjer bodo pomagali pri ameriški zračni ofenzivi na IS.

Na Češkem pa sta alarm sprožili pismi s sumljivim belim prahom. Eno izmed teh pisem, ki je bilo naslovljeno na češko vlado, so prestregli danes. V sredo pa je grožnja v imenu IS-ja - ker Češka oborožuje kurdske borce v Siriji in Iraku - prispela do češkega predsednika Miloša Zemana. Prve analize predsednikovega pisma so pokazale, da ne gre za vranični prisad, pošiljko vladi pa policija še preverja.

Deset najbolj iskanih
Na novem seznamu najbolj iskanih teroristov, proti katerim ZDA uvajajo sankcije in ki ga je State Department objavil v sredo, pa se je znašel Nusret Imamović, nekdanji vodja vahabitske skupnosti iz Gornje Maoče v Bosni in Hercegovini. "Nusret Imamović je bosanski teroristični vodja, ki deluje v Siriji. Od prihoda v Sirijo Imamović dejavno podpira nasilni ekstremizem, po naših podatkih pa naj bi se trenutno boril na strani organizacije Fronta Al Nusra," je zapisano v objavi na spletni strani State Departmenta.

Radikalni islamisti, ki delujejo v BiH-u, so se že pred časom razdelili na dva pola - Imamović in njegova skupnost so podprli Fronto Al Nusra, ki naj bi bila blizu Al Kaidi, drugi pol, katerega najbolj izpostavljeni predstavnik je Bilal Bosnić iz Bužima pri Bihaću, pa svoje privržence spodbuja k pridružitvi in podpori IS-ju.

Poleg Imamovića so na omenjenem seznamu State Departmenta tudi kosovski Albanec Lavdrim Muhaxheri, Sirec Amru Al Absi, ki naj bi bil zadolžen posebej za ugrabitve, francoski skrajnež Salim Benghalem, Egipčan Mohamed Abdel-Halim Hemajda Saleh, ki naj bi bil povezan z Al Kaido in je novačil samomorilske napadalce, ter Murad Margošvili, Čečen, ki se bori v Siriji.

Potem je tu še Sirec Muhanad Al Najdi, strokovnjak za improvizirane eksplozivne naprave, Abdesamad Fateh, pripadnik veje Al Kaide, ki deluje v Skandinaviji, eden ključnih operativcev Al Kaide Abd Al Baset Azuz, ki ga je vodja Ajman Al Zavahiri osebno poslal v Libijo, kjer organizira islamistične skupine, in Malim Salman, zadolžen za usposabljanje tujcev, ki se pridružujejo teroristični skupini Al Šabab.

Na dozdajšnji popis terorističnih organizacij je State Department dodal še dve - prva je lani ustanovljena Džaiš Al Muhadžirin Val Ansar (JAMWA), čečenska organizacija s sedežem v Siriji, ki je sestavljajo večinoma tujci, druga pa Harakat Šam Al Islam (HSI), ki deluje leto dni, vodijo jo Maročani, prav tako pa ima sedež v Siriji in je sestavljena iz tujih borcev. Vsi omenjeni na seznamu bodo podvrženi posebnemu režimu sankcij in zamrznitvi premoženja.