Na plaži v Siscu je izbruhnil srdit obračun med domačini in skupino plavalcev severnoafriškega rodu. Foto: Reuters
Na plaži v Siscu je izbruhnil srdit obračun med domačini in skupino plavalcev severnoafriškega rodu. Foto: Reuters
"Burkini" je žensko oblačilo za na plažo, ki zakriva telo od glave do stopal. Foto: EPA
Na Korziki se medkulturne razmere zaostrujejo že nekaj časa. Najhuje je bilo decembra, ko so izbruhnili srditi protesti proti muslimanom. Foto: AP

Priče poročajo, da so bile pri fizičnem obračunu na plaži v Siscu uporabljene celo sekire in harpune. Peterica je bila iz bolnišnice že odpuščena, a strasti na otoku ostajajo razgrete.

Kot poroča BBC, se napetosti med lokalnimi skupnostmi in muslimani na jugu Francije zaostrujejo že vse poletje, še posebej po pokolu 85 ljudi, ki ga je 14. julija v Nici izvedel voznik tovornjaka, v Tuniziji rojeni francoski državljan. Islamska država (IS) je pozneje sporočila, da je šlo za enega izmed njenih "vojakov".

Ob medkulturnih napetostih je zdaj na udaru burkini (sestavljenka besed "burka" in "bikini"), ki ga je desnousmerjeni župan Cannesa David Lisnard celo označil za "simbol skrajnega islamizma" in ga kot takega na svojih plažah prepovedal. Francija ima sicer največjo muslimansko skupnost v Evropi, pretežno iz Severne Afrike, kjer je imela država svoje kolonije. Približno 7,5 odstotka (4,7 milijona) prebivalcev Francije je muslimanov, jug pa je eno izmed središč te skupnosti.

Zaostrovanje razmer
Francoska ministrica za ženske pravice Laurence Rossignol opozarja, da se razpravo okoli burkinijev izrablja za "prikrite motive", še posebej od skrajne desnice. Čeprav je burkini označila za "globoko arhaičnega", pa je tudi politike pozvala k umirjanju strasti, češ da se le tako lahko spopadajo z zastarelimi idejami. "Nočem, da našo družbo podžigajo tovrstne teme," je dejala.

A župan Sisca Ange-Pierre Vivoni, ki prihaja tako kot ministrica iz vrst socialistov, je odločen, da njegova odločitev nima ničesar opraviti z rasizmom, ampak da gre zgolj za varnost ljudi. "Korzika sedi na sodu smodnika," je opozoril. Prepoved, o kateri je razmišljal že nekaj časa, ni uperjena proti muslimanom, ampak je njen namen zaščititi prebivalce severnoafriškega rodu - kot tudi vse druge, poudarja. 15 odstotkov prebivalcev tega francoskega otoka v Sredozemlju prihaja iz tujine, pri čemer jih večina prihaja iz držav Magreba.

V nedeljo je skupina več kot 200 prebivalcev Korzike skušala vdreti v stanovanjski kompleks na jugu Bastie, kjer živijo muslimanske družine, a jim je policija to preprečila. Preden se je množica razkropila, je prišlo do manjših spopadov s policijo, nekateri v množici pa so skandirali: "To je naš dom!" Najhujši izgredi so sicer izbruhnili decembra, ko so morale oblasti zaradi nasilnih protestov proti muslimanom prepovedati vsa javna zborovanja.

Povod za spor - fotografiranje
Oblasti še preiskujejo, kaj natančno se je dogajalo na plaži v Siscu, a po navedbah župana burkini ni bil tisti, ki je sprožil prepir. Po izpovedih očividcev je spor nastal, ko so muslimanske družine protestirale, ko jih je neki turist fotografiral. Takoj zatem jih je fotografiral še tamkajšnji najstnik, ki je bil na plaži s skupino prijateljev, in to je bil povod za fizični obračun, pri katerem so po zraku leteli tudi kamenje in steklenice.

Kmalu je v obrambo najstnikov priletelo okoli 40 mož iz Sisca, eden izmed mož pa je bil v obračunu porezan s harpuno. Po navedbah časopisa Le Figaro so nekateri izmed starejših muslimanskih moških s sekiro napadli najstnike, nato naj bi vaščani požgali avtomobile omenjene skupine.

Razmere so na vrelišču, prejšnji mesec pa je prepovedana korziška paravojaška skupina islamske skrajneže opozorila pred napadi na njihov otok. Vivoni je za radio France Info povedal, da je vzdušje v njegovi skupnosti skrajno napeto in vse pozival k umirjenju strasti. "Strah obstaja, a zagotavljam vsem, da je skupnost dobro varovana, v vsakem primeru pa mislim, da smo varni pred povračilnimi ukrepi, če se tako izrazim," je dejal.

Francija ima globoko zakoreninjeno tradicijo sekularizma, zato je tudi kot prva v Evropi prepovedala nošnjo verskih simbolov na javnih krajih, vključno z burko in nikabom. Skupine za človekove pravice in pravice manjšin so sicer prepoved burkinijev v Cannesu ostro kritizirale in napovedale boj na sodišču.