Na tisoče prebežnikov je tudi v glavnem mestu oz. v Pireju, kamor prihajajo s trajekti z grških otokov, nato pa se podajajo na pot proti severu na mejo z Makedonijo. Foto: Reuters
Na tisoče prebežnikov je tudi v glavnem mestu oz. v Pireju, kamor prihajajo s trajekti z grških otokov, nato pa se podajajo na pot proti severu na mejo z Makedonijo. Foto: Reuters
Potne liste, ki so izdani na območjih pod nadzorom Islamske države, je Nemčija vse označila za neveljavne. Foto: Reuters
Centri za prebežniki so v Grčiji polni
V Grčiji obtičalo 25.000 prebežnikov

Žariščne točke oz. centri za registracijo beguncev in migrantov ter sprejemni centri po Grčiji so povsem polni, poročajo grški mediji. Številni ljudje so se zatekli v parke po Atenah in v bližnje pristanišče Pirej, kamor je prispel trajekt s še 440 prebežniki z otokov Lezbos in Ios.
Prevoz prebežnikov z otokov so sicer v petek omejili, saj grške oblasti poskušajo nekako ustaviti prihajanje novih in novih ljudi na celino. Najmanj tri ladje, ki naj bi prebežnike prepeljale na celino, bodo tako ostale na otokih.

Slovenija, Hrvaška, Srbija in Makedonija so sicer v petek razkrile, da čez svoje meje po novem spuščajo le še po 580 prebežnikov na dan, že pred tem pa so začele izvajati tudi druge omejitve, zaradi česar v Grčiji nastaja zastoj. Številni, tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, svarijo pred humanitarno katastrofo.

Kapacitete dosegle svoje meje
Po navedbah DPA-ja, so grške kapacitete za namestitev in oskrbo prebežnikov dosegle svoje meje. Že tako ali tako obubožani državi pa poleg tega grozi hud udarec, saj turisti množično odpovedujejo svoje počitnice tam, novih rezervacij pa ni. Turizem pa predstavlja ključen vir denarja za Grke, saj prispeva kar četrtino njihovega BDP-ja.

Kot poroča atenski dnevnik Katimerini, so najbolj prizadeti predvsem otoki na vzhodu Egejskega morja, kamor prebežniki množično prihajajo. Na primer, na Lezbosu so dobili kar 90 odstotkov manj rezervacij kot lani, na Samosu pa 40 odstotkov manj.

Potni listi z območij pod nadzorom IS-ja neveljavni
Nemške oblasti so se odločile, da potni listi prebežnikov z območij, ki so pod nadzorom samooklicane Islamske države, niso veljavni, saj naj bi skrajneži samooklicanega kalifata množično prodajali lažne potne liste. Več kot tri četrtine vseh prebežnikov, ki prihajajo v Nemčijo, sicer nima nobenih dokumentov, če pa jih že imajo, so ti pogosto dvomljivega porekla, piše STA.

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, je bil sklep zveznega notranjega ministrstva o tem sprejet že 10. decembra in se izvaja od 16. decembra, nanaša pa se na potne liste, ki so bili izdani po 1. januarju 2015 na območjih sirskih mest Deir Ezor, Raka in Hasaka ter iraškega mesta Mosul in province Anbar.

Varnostni organi sicer opozarjajo, da to, da ima nekdo ponarejene dokumente od IS-ja še zdaleč ne pomeni, da je to osebo v Evropo poslal IS. Teroristi namreč dokumente preprosto prodajajo na črnem trgu in tako dobro služijo. Novo pravilo tudi ne pomeni, da prebežniki s temi dokumenti več ne smejo priti v Nemčijo, saj lahko svojo pravico do bivanja in zaščite v državi na primer utemeljujejo tudi s kakšnim drugim dokumentom ali kako drugače.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Centri za prebežniki so v Grčiji polni
V Grčiji obtičalo 25.000 prebežnikov