Jens Stoltenberg je povedal, da članice zveze Nato stojijo ob strani svoji zaveznici Turčiji in spoštujejo njeno ozemeljsko celovitost. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg je povedal, da članice zveze Nato stojijo ob strani svoji zaveznici Turčiji in spoštujejo njeno ozemeljsko celovitost. Foto: Reuters
Rusko letalo
Turčija je danes ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo Su-24, ker naj bi kršilo turški zračni prostor. Letalo je bilo sestreljeno z raketo zrak-zrak, v času sestrelitve je bilo na višini 6.000 metrov, strmoglavilo pa je na sirskem ozemlju. Moskva vztraja, da je bilo letalo ves čas leta izključno nad ozemljem Sirije. Foto: Reuters
Zaradi sestrelitve ruskega letala zasedala tudi zveza Nato

Po incidentu na sirsko-turški meji, kjer so turške sile sestrelile rusko vojaško letalo, so se na izrednem zasedanju sestali veleposlaniki članic zveze Nato, ki jih je sklicala Turčija, da bi jih seznanila z razmerami. Vseh 28 veleposlanikov držav članic je izrazilo solidarnost s Turčijo, generalni sekretar Severnoatlantskega zavezništva Jens Stoltenberg pa je dejal: "Kot smo večkrat ponovili, smo solidarni z našo zaveznico Turčijo in podpiramo njeno ozemeljsko celovitost".

Današnji incident po Stoltenbergovih besedah kaže na pomembnost dogovorov in njihovega spoštovanja, da bi se v prihodnosti izognili tovrstnim incidentom, obe strani pa je pozval k zadržanosti in umiritvi razmer. Dodal je, da bo Nato zelo pozorno spremljal razvoj dogodkov na jugovzhodnih mejah zavezništva.

Na seji je sodeloval tudi slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin, ki je po srečanju dejal, da je Turčija na sestanku predstavila dokaze, ki potrjujejo njene navedbe, da so ruska letala kršila turški zračni prostor. Navedbe Ankare so po Kacinovih besedah potrdili tudi drugi viri iz zveze Nato, niso pa na srečanju sprejeli nobenih uradnih sklepov.

Ban Ki Mun: Treba se je izogniti zaostrovanju napetosti
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je izrazil zaskrbljenost zaradi incidenta na turško-sirski meji in dejal, da upa, da bodo vse države, ki so vpletene v napade v Siriji, sprejele vse potrebne ukrepe, da se izognejo podobnim incidentom v prihodnosti. "Ban poziva vse strani, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe, da se izognejo zaostrovanju napetosti," je sporočil tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric in dodal, da upa, da bo kredibilna in natančna preiskava razjasnila dogodke na meji. "Ban tudi poziva vse države, ki so vpletene v vojaške dejavnosti v Siriji, naj se izognejo nepredvidljivim posledicam," je še dodal.

"V tem nevarnem trenutku ... bi morali vsi ohraniti trezno glavo in obvarovati mir," se je na sestrelitev ruskega letala odzval predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je vse vpletene strani po Twitterju pozval k preudarnosti in zadržanosti. Tusk je sicer ravno v ponedeljek za to nedeljo sklical vrh EU-ja in Turčije, kjer naj bi strani oživili medsebojne odnose in zajezili migracijski tok.

Britanski premier David Cameron je obe strani, rusko in turško, pozval, naj se o incidentu pogovorita neposredno in se tako izogneta dodatnemu stopnjevanju napetosti in morebitni ponovitvi incidenta. "Premier resno poziva turškega premierja Ahmeta Davutogluja, naj zagotovi neposredno komunikacijo med rusko in turško stranjo," je povedala tiskovna predstavnica britanskega premierja in dodala, da se je Cameron danes že pogovarjal z Davutoglujem.

Erjavec: Vojaške operacije niso usklajene
Odzval se je tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki je dejal, da obžaluje, da se je zgodil incident na turško-sirski meji. Po njegovih besedah je cilj držav, ki sodelujejo v koaliciji boja proti IS-ju, uničenje islamske države. "A je težava v tem, da vojaške operacije očitno niso dovolj usklajene," je še dodal Erjavec.

"Huda agresija na sirsko suverenost"
Na sestrelitev ruskega vojaškega letala se je odzvala tudi Sirija in jo označila za hudo agresijo na sirsko suverenost ter dokaz turške podpore teroristom. Sirski vojaški vir je povedal, da je turška stran sestrelila prijateljsko rusko letalo, ki se je vračalo z bojne misije proti Islamski državi. Po njihovem mnenju incident nedvomno kaže, da je turška vlada na strani terorizma in podpira teroristične skupine, ki so začele propadati pod udarci sirske vojske.

"Ta obupna dejanja agresije bodo le okrepila našo odločenost za nadaljevanje vojne proti terorističnim organizacijam s podporo in pomočjo naših prijateljev, med katerimi je glavna Rusija," je dejal vir v sirski vojski.

Zaradi sestrelitve ruskega letala zasedala tudi zveza Nato