Papež Benedikt XVI. ob (manjši) različici jaslic. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. ob (manjši) različici jaslic. Foto: EPA

Po vsesplošnem ogorčenju javnosti, ko je ta izvedela, da je Sveti sedež leta 2009 za svoje osrednje jaslice zapravil 550.000 evrov, skuša Vatikan pomiriti duhove in pokazati, da zna z denarjem ravnati tudi bolj preudarno, piše Independent.

Letošnje jaslice so tako stale 180.000 evrov manj kot lanske, že takrat cenejše različice. Monsinjor Giuseppe Sciacca, visoki upravnik iz Vatikana, je novinarjem povedal, da bo postavitev velikanskih jaslic, razkritih na sveti večer, Sveti sedež stala le 22.000 evrov. A kardinali zagotavljajo, da večjega dela stroškov (za prevoz in gradnjo 150 kvadratnih metrov obsegajočih jaslic) ne po poplačala Cerkev.
Udarec za revno Basilicato
Cerkev, ki prejme več milijonov evrov od prispevkov davkoplačevalcev, je Basilicati, najrevnejši italijanski pokrajini, naložila, da poravna kar 90.000 evrov od skupnega zneska 122.000. Iz Basilicate so sporočili, da so levji delež prispevali sponzorji. V Basilicati so sicer naredili vseh sto terakotnih kipcev naravne velikosti.

Eden najbolj obremenilnih dokumentov, ki so pricurljali na dan med letošnjim t. i. škandalom "Vatileaks", je bilo pismo Sciaccovega predhodnika, monsinjorja Carla Marie Vigana, v katerem se pritožuje, da Vatikan izgublja na milijone evrov zaradi korupcije in nepotrebnih stroškov.
V spodnji galeriji postavljanje letošnjih jaslic na Trgu sv. Petra.