V parku nasproti ministrstva za izobraževanje v Skopju bivakira približno 50 dijakov. Foto: Luka Hvalc
V parku nasproti ministrstva za izobraževanje v Skopju bivakira približno 50 dijakov. Foto: Luka Hvalc
Ismet Šabanović
Ismet Šabanović: "Želim študirati in živeti v Makedoniji. To je moja njiva in jaz jo bom oral!" Foto: Luka Hvalc
Skopje
Srednješolk Nikoline in Simone starši ne pustijo, da bi prenočevale v dijaškem kampu. Foto: Luka Hvalc

Trenutno je Makedonija v središču zanimanja predvsem zaradi nasilja v Kumanovu in zaradi napovedi množičnih protestov. To nedeljo naj bi se v Skopju zbralo več 10.000 ljudi. Še bolj se poglablja vladna kriza, premier Nikola Gruevski zavrača odstop, dialog z opozicijo je tudi po zadnjih pogajanjih na mrtvi točki. Pred vladno palačo (vse ceste v okolici so več ur na dan popolnoma blokirane) se sicer že nekaj časa v manjšem številu redno zbirajo protestniki in zahtevajo padec vlade.

Dijaki proti reformi
Kakšen kilometer iz središča mesta pa poteka še bolj unikaten protest. V majhnem parku nasproti stavbe makedonskega ministrstva za izobraževanje je postavljenih okoli deset šotorov. Pred njimi so v toplem pomladanskem večeru postajali dijakinje in dijaki, nekateri so brali, drugi igrali karte.

"Srednješolski plenum smo ustanovili pred nekaj meseci, da opozorimo na katastrofalno stanje makedonskega izobraževalnega sistema. Kakovost poučevanja in infrastrukturni pogoji so na minimumu. Nihče nas ne upošteva, predvsem pa so bile sprejete nekatere popolnoma zgrešene odločitve. Posebej glede dodatnega eksternega preverjanja znanja, ki ga želi uvesti država, kar pomeni nezaupnico tako dijakom kot profesorjem in nepotrebne dodatne stroške," pripoveduje Ismet Šabanović, gimnazijec in eden izmed pobudnikov taborjenja pred ministrstvom, kjer noč in dan vztraja tudi do 50 dijakov.

Med njimi je tudi Simona Tufadžik, ki pripoveduje, da vsako prosto uro preživi pred ministrstvom, prespi pa redko, saj ji starši tega ne dovolijo: "Predlagana reforma mature je izjemno slaba. Spodbuja kampanjsko učenje in birokracijo in nič ne prispeva k večji kakovosti našega šolstva."

Simona bi si želela študirati varnostne vede. Pravi, da jo zadnji incident v Kumanovu zelo skrbi. Ne predstavlja si, kakšno bo življenje v njeni državi čez deset let.

Makedonska prihodnost
Pred tedni se je na protestih zbralo več tisoč dijakov, na nogah so bili tudi študenti, ki so medtem prekinili pogajanja z vlado. Najbolj zagreti srednješolci še vztrajajo. Pa se bodo dijaki v nedeljo torej priključili množičnim protestom proti vladi?

Ismet Šabanović je diplomatski: "Individualno seveda dijaki lahko protestirajo, srednješolski plenum, ki sicer združuje 25 tisoč mladih iz cele Makedonije, se uradno protestom ne bo priključil."

Tudi Ismet, ki si želi po končani gimnaziji študirati dramsko igro, glede prihodnosti Makedonije ni preveč optimističen, a vendarle v zadnjem času vidi tudi pozitivne premike: "V novejši zgodovini Makedonije se še ni zgodilo, da bi toliko ljudi različnih starosti in statusov zahtevalo spremembe. Tudi med mladimi je čutiti energijo in odgovornost, da ne smemo dopustiti, da naša država kar tako propada in da najbolj sposobni odhajajo v tujino. Jaz in moji somišljeniki si želimo živeti v Makedoniji. To je moja njiva in jaz jo bom oral!"

Luka Hvalc, Val 202