Zbiranje pomoči za BiH. Foto: BoBo
Zbiranje pomoči za BiH. Foto: BoBo
Maribor
Akcija se nadaljuje. Foto: BoBo
BiH
V BiH-u je razseljenih na stotisoče ljudi. Foto: EPA

Iz Rdečega križa Slovenije so sporočili, da sta jim sestrski organizaciji iz BiH-a in Srbije posredovali seznam nujnih potreb po gmotni pomoči. To so spalne vreče, zložljive postelje, posteljnina, ležalne podloge, gumijasti škornji, osebni higienski pripomočki, kot so zobne ščetke, zobne kreme, milo, brisače, ženski vložki, toaletni robčki, plenice za otroke in odrasle, ustekleničena voda, konzervirana hrana z rokom uporabnosti najmanj šest mesecev, žepne svetilke, zaščitne maske za obraz, zaščitne rokavice in dezinfekcijska sredstva za roke.

Zdravil in oblačil Rdeči križ ne zbira, prav tako pa za zdaj ne potrebujejo oziroma na prizadeta območja ne pošiljajo prostovoljcev. Kot so še sporočili, v obeh državah ne sprejemajo več tujih reševalnih enot, izvajajo se le zamenjave že utečenih članov ekip.

Na Rdečem križu Slovenije še naprej sprejemajo pomoč in zbirajo finančna sredstva. Zbirna mesta RKS-ja po Sloveniji so objavljena na www.rks.si, pomoč pa je še naprej mogoče donirati na njihov tekoči račun ali prek sporočil SMS.

Rdeči križ Slovenije javnost sproti obvešča prek omenjene spletne strani, pa tudi prek Facebooka - www.facebook.com/RdecikrizSlovenije.

120 ton pomoči v BiH
Konzorcij nevladnih organizacij Slovenija, v katerem je 17 organizacij, je po katastrofalnih poplavah na Balkanu sprožil vseslovensko humanitarno akcijo Slovenija za Bosno in Hercegovino.

Po besedah predstavnice konzorcija Dalile Velić trenutno zbirajo hrano, ustekleničeno vodo, plenice za otroke, plenice za odrasle, higienske potrebščine, sanitetni material, prvo pomoč, razkužila, razpršila za dezinfekcijo ran, antiseptike, gaze, povoje, obleke, ležalne podloge, posteljnino, pokrivala, odeje, gumijaste škornje, apno in orodje.

Prva pomoč za prizadeta območja v BiH-u se je iz Velenja napotila v ponedeljek, in sicer 28 ton za Maglaj, Doboj in Tuzlo. V četrtek so proti najbolj ogroženim območjem krenili še trije kombiji s 27 tonami humanitarne pomoči.

Pomoč še naprej zbirajo v Ljubljani, Kamniku, Kopru, Velenju, Mariboru, Sodražici, Velikih Blokah, Loški dolini, Ribnici in Zagorju ob Savi. V naslednjih dneh konzorcij po besedah Amre Škrgić iz društva Ljiljan načrtuje, da bo poslal še preostalo pomoč in tudi delovne akcije prostovoljcev. Zbirajo tudi denarne prispevke, ki jih bodo namenili za sanacijo in gradnjo objektov v BiH-u.

Kot je pojasnila Emina Hadžić iz Zavoda Krog, so se združili v konzorcij z namenom boljše koordinacije in hitre odzivnosti na dogajanja na terenu, saj so informacije iz prve roke po njenem mnenju pomembne, da se pomoč razdeli glede na potrebe in se ne zgodi, da v en kraj pride preveč drugam pa nič.

Konzorcij bo pomoč zbiral, dokler bo potrebna, pri čemer skrbijo, da pride v prave roke. V akciji zbiranja in dostavljanju pomoči v BiH sodelujejo z veleposlaništvom BiH-a v Sloveniji.

Konzulka veleposlaništva BiH-a v Sloveniji Azra Popović je na skupni novinarski konferenci s predstavnicami konzorcija dejala, da se stanje v BiH-u sicer izboljšuje, ker se voda umika, a je hkrati opozorila, da nevarnost ostaja in da je treba zdaj pristopiti k odpravi škode.

Na veleposlaništvu BiH-a so 24 ur odprti telefoni, zato se lahko vsi, ki imajo kakšno vprašanje, obrnejo nanj, je pojasnila Popovićeva in se v imenu veleposlaništva zahvalila slovenski vladi, ki je med prvimi priskočila na pomoč ogroženim v BiH-u.

Predstavnice konzorcija nevladnih organizacij Slovenije Slovenija za Bosno in Hercegovino so na koncu pozvale slovensko javnost k solidarnosti, da pomagajo po svojih zmožnostih prizadetemu prebivalstvu BiH-a in Hrvaške ter Srbije. V torek pa se s humanitarno pomočjo na ogrožena območja v BiH-u odpravljajo tudi tri predstavnice konzorcija.

Poziv za pomoč bolnikom s celiakijo
Za pomoč za prizadete je zaprosilo tudi Slovensko društvo za celiakijo. V društvu zbirajo sredstva in brezglutenske izdelke za bolnike s celiakijo. Ti ne smejo uživati glutena, ki je v pšenici, ovsu, rži, ječmenu in piri, zato so paketi Rdečega križa in Karitasa zanje delno nekoristni.

Sredstva za pomoč bolnikom s celiakijo je mogoče nakazati na tekoči račun Slovenskega društva za celiakijo, Ljubljanska ulica 5, 2000 Maribor, ŠT: 04173-0000683753 odprt pri Novi KBM. Kot namen plačila navedite: Donacije - Poplave 2014. Sredstva zbirajo do petka.

S srbskega veleposlaništva v Ljubljani so medtem sporočili, da je v času tridnevnega žalovanja za žrtvami poplav v Srbiji na veleposlaništvu odprta žalna knjiga, in sicer med 10. in 12. ter 14. in 16. uro. V knjigo se je tako mogoče vpisati še danes in v petek.

Slovenci množično zbirajo pomoč
Slovenci množično zbirajo pomoč