Iranski policisti niso preperčili vdora protestnikov v britansko veleposlaništvo. Foto: EPA
Iranski policisti niso preperčili vdora protestnikov v britansko veleposlaništvo. Foto: EPA
Teheran
Napad na veleposlaništvo je sprožila napoved Velike Britanije, da bo proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa uvedla nove sankcije. Foto: EPA

Britanski zunanji minister William Hague je pred poslanci britanskega parlamenta pojasnil, da so od Irana zahtevali, da mora v naslednjih dveh dneh osebje iranskega veleposlaništva zapustiti britansko ozemlje.

Za oster ukrep se je London odločil, potem ko so jezni iranski študentje v torek napadli britansko veleposlaništvo v Teheranu in še eno britansko diplomatsko poslopje v iranski prestolnici.

Poslopje britanskega veleposlaništva je napadla skupina jeznih študentov, ki se je ločila od večje skupine protestnikov pred veleposlaništvom. Hague je prepričan, da so bile v napad vpletene iranske oblasti.

"Ideja, da britanske oblasti niso mogle zavarovati veleposlaništva ali da se je napad lahko zgodil brez določene privolitve režima, je nenavadna," je dejal britanski zunanji minister. Iranske varnostne sile so napadalce ustavile šele po nekaj urah, ko je bilo poslopje veleposlaništva že razdejano.

To je bil prvi resnejši napad na kakšno tuje veleposlaništvo v Iranu v več letih. Več ljudi je bilo pri tem ranjenih, en protestnik huje in je v kritičnem stanju, ni pa znano, koliko uslužbencev je bilo med napadom na veleposlaništvu, saj se je zgodil po izteku uradnih ur.

48 ur za odhod
Po odločitvi Londona, da zapre britansko veleposlaništvo v Teheranu, je vodja britanske diplomacije zanikal, da to pomeni formalno prekinitev odnosov med Londonom in Teheranom, ampak so po njegovih besedah odnosi zgolj znižani "na najnižjo raven".

"Iranskega odpravnika poslov smo obvestili, da zahtevamo takojšnje zaprtje veleposlaništva in da mora vse iransko osebje v naslednjih 48 urah zapustiti Združeno kraljestvo," je Hague dejal pred poslanci, ki so mu odgovorili z odobravanjem.

Zaradi napada na britansko veleposlaništvo sta se za odpoklic svojega veleposlanika odločili tudi Nemčija in Nizozemska. V Berlinu so tudi na zagovor poklicali iranskega veleposlanika.

Iransko zunanje ministrstvo je izrazilo obžalovanje zaradi napada, predsednik parlamenta Ali Laridžani pa se je postavil v bran protestnikov, saj je prepričan, da jih je le "razjezilo obnašanje britanske vlade".

Velika Britanija je po objavi za Iran obremenjujočega poročila prejšnji teden uvedla nove sankcije proti Iranu, ki imajo za tarčo iranske banke in finančne institucije. Iranski parlament je odgovoril z zakonom o zmanjšanju diplomatskih in gospodarskih vezi z Veliko Britanijo.