Policija je julija v Hamburgu posredovala proti okoli 200 protestnikom. Foto: Reuters
Policija je julija v Hamburgu posredovala proti okoli 200 protestnikom. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da je preiskala "dvomestno število" stanovanj in lastnino levih skrajnežev, predvsem članov protikapitalistične skupine Črni blok. Racije so opravili v sedmih zveznih državah, tudi v Hamburgu, Berlinu, Severnem Porenju-Vestfaliji in Baden-Württembergu. Po poročanju nemških medijev so zasegli dokumente in komunikacije naprave. Ali so kakšnega človeka prijeli, ni znano.

Racije so potekale pod okriljem 170-članske komisije, ki je bila ustanovljena julija po nasilnih protestih Črnega bloka v hamburški četrti Bahrenfeld. Preiskovalci so več mesecev proučevali več tisoč videoposnetkov, fotografij in posnetkov nadzornih kamer, ki so nastali v času izgredov. Skupina Črni blok se imenuje tako, ker njeni člani nosijo črne jope s kapuco in črne maske.

Na vrhu skupine držav G-20, ki ga je julija gostila nemška kanclerka Angela Merkel, je izbruhnilo več spopadov protestnikov s policisti. Nekateri nasilneži so na varnostne sile metali kamenje, steklenice in molotovke. Policija je posredovala proti okoli 200 protestnikom. Mediji so preučili tri videoposnetke policijskega posredovanja in poročali, da so izgredniki v policiste vrgli tri signalne bakle.

Po navedbah predstavnika policije pa niso opravili racije v levičarskem hamburškem kulturnem centru Rote Flora, ki je bil tarča kritik po izgredih. So pa po poročanju nemških medijev preiskali domovanje levičarja Deniza Ergüna, vodje antiimperialistične skupine, ki je sodelovala v izgredih.