NSA je moral v nedeljo zaustaviti naprave za zbiranje podatkov. Foto: BoBo
NSA je moral v nedeljo zaustaviti naprave za zbiranje podatkov. Foto: BoBo
false
Na republikanca Paula Randa se je usul plaz kritik. Republikanski kolegi so ga obtožili, da se igra z nacionalno varnostjo in ogroža ameriška življenja, Paul pa jim je odgovoril, da se predniki niso borili proti Angležem zato, da bi v času vojne proti terorizmu žrtvovali svoje pravice in svoboščine. Foto: Reuters

agencij za zbiranje podatkov v državi, so agencije začasno prenehale zbirati telefonske podatke tako na ameriških kot tujih tleh.

Agencija za nacionalno varnost (NSA) kot ključna agencija, ki izvaja večino programov za nadzor podatkov, tako začasno ne sme zbirati podatkov o telefonskih klicih in ne sme nadzorovati morebitnih terorističnih osumljencev. Gre za določila iz t. i. patriotskega zakona, ki so ga sprejeli po napadih 11. septembra 2001.

Senatorji so sicer v nedeljo z veliko večino podprli nadaljevanje procedure za sprejem t. i. zakona o svobodi (Freedom Act), neke vrste nadaljevanje patriotskega zakona, ki ga je podprla tudi Bela hiša, potrdil pa ga je tudi že predstavniški dom. Novi zakon NSA prepoveduje množično zbiranje in hranjenje podatkov o telefonskih pogovorih Američanov, ki ga je razkril "žvižgač" Edward Snowden. Snowden je razkril še številne druge programe nadzora doma in na tujem, vendar pa je množično zbiranje telefonskih podatkov edino, ki je naletelo na nekaj nasprotovanja v kongresu. Predsednik Barack Obama sicer Freedom Act predstavlja kot kompromis med zagovorniki nacionalne varnosti ter zagovorniki državljanskih svoboščin.

Bela hiša je pretek roka veljavnosti zakonodaje okrcala kot neodgovorno napako senata. "Pri zadevah, ki so ključnega pomena za našo nacionalno varnost, morajo posamezni senatorji svoje strankarske cilje postaviti na stran in hitro ukrepati. Američani si ne zaslužijo nič manj," so v Beli hiši zapisali v izjavi za javnost.

Rand se je uprl strankarskemu kolegu
Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell iz Kentuckyja najprej ni hotel dati na glasovanje omenjenega predloga, ki ga je 13. maja z veliko večino potrdil predstavniški dom kongresa, ampak je hotel potrditi podaljšanje vseh določil patriotskega zakona, vključno z množičnim zbiranjem podatkov, čeprav to do zdaj ni uspelo preprečiti nobenega terorističnega napada.

Uprl se mu je strankarski in državni kolega Rand Paul, ki kandidira za predsednika ZDA. Kot pravi, sporni program krši ustavo, zato je blokiral podaljšanje patriotskega zakona, za katerega se je zavzemal McConnell.

Republikanski kolegi so Paulu očitali, da se igra z nacionalno varnostjo in ogroža ameriška življenja, Paul pa jim je odgovoril, da se predniki niso borili proti Angležem zato, da bi v času vojne proti terorizmu žrtvovali svoje pravice in svoboščine. Paul je kritikom sicer malce pomagal tudi sam, saj je kampanjo proti patriotskemu zakonu izkoristil za zbiranje denarja za predsedniško kampanjo.