Iran se je odločil za kljubovanje ameriškemu predsedniku Trumpu. Na fotografiji pripadniki revolucionarne garde med parado. Foto: EPA
Iran se je odločil za kljubovanje ameriškemu predsedniku Trumpu. Na fotografiji pripadniki revolucionarne garde med parado. Foto: EPA
James Mattis
Ameriški obrambni minister Mattis je Iran označil za "največjega državnega pokrovitelja terorizma" na svetu. Foto: EPA

V izjavi, objavljeni na uradni spletni strani, je elitna vojaška organizacija sporočila, da je namen manevrov na severovzhodu države v pokrajini Semnam pokazati "popolno pripravljenost spoprijeti se z grožnjami" in "ponižujočimi sankcijami" Bele hiše, poroča Al Džazira.

"Noč in dan delamo za zaščito Irana," je dejal brigadni general Amir Ali Hadžizadeh. "Če bomo videli najmanjši napačen korak svojih sovražnikov, bodo naše rakete padle na njihove glave."

Sankcije zaradi raketnega preizkusa
Ameriški predsednik Donald Trump je v petek sprejel nove sankcije proti Iranu, potem ko je ta potrdil, da je prejšnjo nedeljo preizkusil raketo srednjega dometa. Bela hiša je sporočila, da gre za kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN-a.

Le nekaj ur po uvedbi sankcij je ameriški obrambni minister James Mattis Iran označil za "največjega državnega pokrovitelja terorizma" na svetu. Predstavniki ZDA so dejali, da sankcije niso zadnji ameriški ukrep, s čimer želijo Teheranu preprečiti nove raketne preizkuse.

Iran je sporočil, da raketni preizkus ni prekršil jedrskega sporazuma s svetovnimi silami iz leta 2015 ali resolucije Varnostnega sveta v podporo sporazumu. Podoben preizkus je Iran izvedel že decembra, tokratni pa je bil prvi, odkar je Trump prevzel predsedniški položaj 20. januarja. Teheran je sankcije označil za nezakonite in je napovedal, da bo ukrepal zoper njih.

Odnosi med Iranom in ZDA so se poslabšali, potem ko je Trump prevzel oblast. Trump je namreč napovedoval ostrejši odnos ZDA do Irana.