Končno objavo seznama je omogočil sabor, ki je pred nekaj tedni spremenil zakon o pravicah in njihovih družin. Foto: EPA
Končno objavo seznama je omogočil sabor, ki je pred nekaj tedni spremenil zakon o pravicah in njihovih družin. Foto: EPA
Hrvaški vojak
Vojna na Hrvaškem je trajala od leta 1991 do leta 1995. Foto: EPA
Franjo Tuđman
Na seznamu ni vrhovnega poveljnika hrvaških sil med vojno, predsednika Franje Tuđmana. Foto: EPA

V sredo so na Hrvaškem javno objavili težko pričakovani register vojnih veteranov, s čimer je vladajoča levosredinska koalicija izpolnila svojo obljubo. Objavi podatkov o udeležencih domovinske vojne je najbolj ostro nasprotoval opozicijski HDZ, ki je v času vojne v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja vodil državo.

Po besedah hrvaškega ministra za veterane Predraga Matića gre za najbolj časten seznam v hrvaški zgodovini, s katerim nameravajo vse državljanom omogočiti, da vidijo, kdo so bili resnični veterani in kdo tisti, ki so se lažno predstavljali kot udeleženci vojne, čeprav fronte niso videli niti od daleč.

Tudi za prihodnje leto je Hrvaška v proračunu namenila slabe štiri milijarde kun oziroma 530 milijonov evrov za veterane, vendar hrvaški mediji menijo, da vsaj četrtina teh sredstev odpade na lažne veterane, med katerimi so tudi domnevni lažni vojni invalidi.

Seznam namreč zajema več kot pol milijona hrvaških vojakov, kar je po mnenju mnogih pretirana številka glede na dejansko stanje v hrvaških enotah med letoma 1991 in 1995.

Število veteranov se je občutno zvišalo v letih po koncu vojne, kar je bil tudi eden od glavnih razlogov za objava seznama. Pokojni hrvaški predsednik Franjo Tuđman je po koncu vojne povedal, da je imela Hrvaška v vojni okoli 340.000 vojakov.

HDZ bi objavil seznam partizanov
Že po prvih napovedih objave seznama veteranov so se vrstile burne razprave o upravičenosti javne objave informacij o pripadnikih hrvaških vojaških in policijskih enot iz vojne, pri čemer so nasprotniki objave zatrjevali, da zakon o tajnosti osebnih podatkov, in opozarjali, da bo objava sprožila nove delitve v hrvaškem narodu.

HDZ in z njim povezan del veteranskih organizacij je opozarjal, da bodo z objavo registra ogrozili hrvaške veterane tudi v luči obtožnic za vojne zločine, ki so jih pripravili v Srbiji, izpostavili pa so tudi, da nobena država ni javno objavila seznama svojih veteranov, ki so državna skrivnost.

Namesto tega so zahtevali, da oblast raje objavi sezname amnestiranih pripadnikov srbskih uporniških enot, članov Stranke komunistov - Gibanje za Jugoslavijo in preživelih partizanov iz druge svetovne vojne.

Objava med prebivalci sprožila izredno zanimanje, saj je spletno stran s seznamom v prve pol ure obiskalo kar pol milijona uporabnikov, poroča Večernji list.

Ministrstvo za veterane je v prvih dveh urah po objavi prejelo več kot 10.000 sporočil po elektronski pošti. Mnogo veteranov se je javilo, ker podatki v seznamu niso pravilni - navedeno je premalo ali preveč dni v vojaških vrstah.

Veliko ljudi je tudi prijavilo domnevno lažne veterane, vendar je postopek v tem primeru dolgotrajen, zato nameravajo poenostaviti. Na ministrstvu za veterane so se pohvalili tudi, da so prejeli številne pohvale zaradi objave seznama.