Danes so iz ruševin potegnili tudi šestmesečno deklico. Foto: Reuters
Danes so iz ruševin potegnili tudi šestmesečno deklico. Foto: Reuters

Tresenje tal je najbolj prizadelo mesto Tainan na jugu otoka, od koder so vse smrtne žrtve. Po navedbah tamkajšnjih medijev, ki se sklicujejo na mestne oblasti, je bilo v potresu 6,4 stopnje ranjenih okoli 500 ljudi. Približno 100 se jih zdravi v bolnišnicah, pogrešanih je več kot 70.

Pogrešanih je še 124 ljudi, od katerih naj bi bili 103 ujeti zelo globoko pod ruševinami. Večina pogrešanih je iz porušene 17-nadstropne stolpnice v četrti Jungkang, v kateri je živelo okoli 250 ljudi, v času potresa pa jih je bilo v njej verjetno več kot 300.

Oblasti sumijo, da se je porušila zaradi neustrezne gradnje, zato so uvedle preiskavo. Župan Tainana Villiam Laj je dejal, da so preživeli in sorodniki žrtev poročali o "kršitvah", podrobnosti pa ni predstavil. "Obvestil sem sodne oblasti in tožilstvo je uvedlo uradno preiskavo," je povedal župan.

Izvajalec gradnje pred sodišče?
Poleg tega so tri neodvisne organe zadolžili za zavarovanje dokazov med reševalno operacijo. "Izvajalca gradnje bomo postavili pred sodišče, če se izkaže, da je kršil zakone," je še napovedal.

Tamkajšnji mediji poročajo, da je gradbeno podjetje, ki je zgradilo stavbo, v stečaju, pojavljajo pa se tudi obtožbe na račun kakovosti materialov, ki jih je uporabilo pri gradnji. Stanovalci naj bi se pritoževali nad napakami. "Opozarjali so, da stavba ni dobro grajena in da so v stenah nastajale razpoke," je povedala mati enega od stanovalcev.

Danes jim je uspelo izpod ruševin stavbe rešiti šest ljudi, med njimi 14-letno deklico in šestmesečno dojenčico. Iskanje preživelih se nadaljuje.