Abu Ejn se je med protestom zapletel v prepir z izraelskimi vojaki. Foto: EPA
Abu Ejn se je med protestom zapletel v prepir z izraelskimi vojaki. Foto: EPA
Zijad Abu Ejn
Palestinski minister je umrl na poti v bolnišnico. Foto: EPA

Abu Ejn je bil s palestinskimi in tujimi aktivisti, ki so protestirali proti širjenju nezakonitih judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ko je izbruhnil spopad z okoli 30 pripadniki izraelskih varnostnih sil.

Na posnetkih je videti, da je eden od vojakov ministra zagrabil za vrat, že pred tem pa je bil izpostavljen solzivcu, ki so ga vojaki vrgli med protestnike. Po prerivanju z vojakom je Abu Ejn izgubil zavest in odpeljali so ga v bolnišnico v Ramali, na poti tja pa je umrl. Zdravniki so kot vzrok smrti navedli srčni infarkt.

Palestinski varnostni viri poročajo, da so izraelski vojaki ministra napadli tudi s puškinimi kopiti in čeladami. Drugi navajajo, da ga je v prsi zadela pločevinka s solzivcem.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je smrt Abuja Ejna označil za barbarski uboj in napovedal sprejetje potrebnih ukrepov po preiskavi. Izraelska vojska je sporočila, da še preiskuje dogodek.

Visoki palestinski predstavnik je po smrti dejal, da bodo palestinske oblasti prekinile varnostno sodelovanje z Izraelom.

55-letni Abu Ejn je bil visoki član Abasovega gibanja Fatah, v palestinski vladi pa je bil pristojen za vprašanje judovskih naselbin in varnostnega zidu na Zahodnem bregu.

Incident za incidentom
Smrt palestinskega ministra se je zgodila med stopnjevanjem napetosti med Palestinci in Izraelci po nasilnih incidentih v Jeruzalemu in na Zahodnem bregu, v katerih so v zadnjih tednih palestinski napadalci v Izraelu ubili 11 ljudi. Peterico med njimi so zabodli z noži in ustrelili v sinagogi v Jeruzalemu. V tem času je bilo ubitih tudi 12 Palestincev, med njimi več napadalcev.

Abu Ejn je bil leta 1979 obsojen na smrtno kazen zaradi bombnega napada, v katerem sta bila ubita izraelska najstnika. Kazen so mu pozneje spremenili v dosmrtni zapor, vendar so ga leta 1985 izpustili na prostost v okviru izmenjave ujetnikov med Izraelci in Palestinci.

Veljal je za glasnega nasprotnika širjenja judovskih naselbin na Zahodnem begu, ki naj bi predstavljal osrčje prihodnje neodvisne palestinske države.