Dedek Mraz kljub prepovedi ostaja priljubljen med Uzbekistanci. Foto: EPA
Dedek Mraz kljub prepovedi ostaja priljubljen med Uzbekistanci. Foto: EPA
Ismail Karimov
Karimov je daleč od podobe dobrodušnega dedka Mraza, saj velja za enega največjih samodržcev in zatiralcev človekih pravic na svetu. Foto: EPA

V času nekdanjega komunističnega imperija praznovanje božiča seveda ni bilo dovoljeno, a v večinsko muslimanski srednjeazijski državi tudi ni bilo potrebe po tem.

Vseeno so po razpadu Sovjetske zveze božični liki postali zelo priljubljeni med prebivalci, ki pa se bodo morali zdaj posloviti od po novem nezaželenih dedka Mraza in njegove družice Sneguročke.

"Ukazali so nam, da ne smemo prikazovati dedka Mraza in Sneguročke na televiziji," je za BBC povedal eden izmed novinarjev v uzbeški prestolnici Taškent, ki ni hotel biti imenovan, in pojasnil, da se lahko v televizijskem kadru pojavi božično drevesce, vendar mora biti nekje v ozadju.

Sam ni znal pojasniti, ali je ukaz prišel od vlade ali iz kabineta avtokratskega predsednika Islama Karimova, ki s trdo roko vlada od leta 1989.

"V televizijskih programih lahko samo omenimo, da prihaja novo leto, in to je vse. Ne smemo omenjati niti besede božič," je nadaljeval novinar in dodal, da je po besedah njegovih nadrejenih to pomembno za zaščito uzbeške kulture pred tujimi vplivi. Nezaželenost dedka Mraza tako sledi vladnim poskusom zatiranja "škodljivih" zunanjih vplivov, kot so med drugim rap in mladinska subkultura.

V začetku letošnjega leta so v državi prepovedali valentinovo in namesto tega uvoženega praznika uvedli dan spomina na srednjeveškega uzbeškega cesarja in pesnika Baburja.

Božična drevesa v vseh mestih
Glavni urednik na televiziji je zanikal, da ne bi bilo več prostora za dedka Mraza in druge praznične like iz sovjetskih časov, tako kot ni prepovedano praznovanje novega leta.

In to zagotovo drži, saj so božična drevesa postavili v središčih mest po vsej državi in starši pravijo, da so organizirana tudi novoletna rajanja za otroke, čeprav v manjšem obsegu kot v preteklosti.

Številne uzbeške družine imajo še vedno sovjetske novoletne okraske in še vedno kupujejo božična drevesa, saj je bilo novo leto vedno dojeto kot družinski praznik in ni imelo verske oznake. V Sovjetski zvezi je bilo novo leto mišljeno kot praznik, ki združuje večetnično prebivalstvo "rdečega imperija".

A posovjetska uzbeška oblast se trudi odpraviti z ostanki sovjetske tradicije, kar pa zbuja pomisleke pri ljudeh, ki ne morejo verjeti, da se nekdanji komunistični politiki, zloglasni po svojem ravnanju do muslimanov, zdaj skušajo prikupiti vernim Uzbekistancem.

Prepoved prikazovanja dedka Mraza je sprožila burne razprave med uporabniki spleta, ki pravijo, da vlada ne bi smela prepovedovati tradicije in da naj se ljudje sami odločijo, kaj in koga bodo praznovali.