Najhujši primer, ki ga je razkrila preiskava, se je leta 2002 zgodil v Afganistanu v skrivnem Cijinem zaporu, poimenovanemu Cobalt. Novembra 2002 je tam zaradi podhladitve umrl zapornik, ki je bil več dni gol z verigami vklenjen ob betonska tla. Foto: EPA
Najhujši primer, ki ga je razkrila preiskava, se je leta 2002 zgodil v Afganistanu v skrivnem Cijinem zaporu, poimenovanemu Cobalt. Novembra 2002 je tam zaradi podhladitve umrl zapornik, ki je bil več dni gol z verigami vklenjen ob betonska tla. Foto: EPA
Dianne Feinstein
Dovoljenje za objavo povzetka poročila je dala odhajajoča predsednica senata, demokratinja Diane Feinstein. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je zagotovil, da v njegovem mandatu zasliševalci na pripornikih ne uporabljajo nikakršnih tehnik mučenja. Foto: Reuters
Tudi Obama o nedopustnem mučenju zapornikov

Ameriški senat je objavil 480 strani povzetka poročila, v katerem so zapisane podrobnosti o Cijinih metodah zasliševanja in mučenja po napadu Al Kaide 11. septembra 2001. Dokument se bere skoraj kot grozljivka - zaslišanim so kratili spanec, budni so morali ostati tudi do 180 ur in pri tem stati v neudobnem položaju, utapljali so jih, nekateri so morali biti slečeni, poleg tega pa je Cia ves čas zavajala politike in javnost o svojem delu. Za nameček je poročilo še ugotovilo, da vse to mučenje ni z ničimer pripomoglo k uspešnejši vojni proti terorizmu.

"Zakon jih obvezuje k odzivu"
Posebni odposlanec ZN-a za človekove pravice in boj proti terorizmu Ben Emmerson je po razkritju dejal, da bi morali proti vodilnim uradnikom iz administracije takratnega predsednika Georgea W. Busha, ki so načrtovali in nadzirali dejanja, uvesti sodni postopek. Roka pravice bi morala po njegovem mnenju ujeti tudi predstavnike Cie in ameriške vlade, ki so izvajali tehnike mučenja, kot je utapljanje. "Po mednarodnem pravu so ZDA zakonsko obvezane, da odgovorne pripeljejo pred sodišče. Ameriški zvezni tožilec mora proti odgovornim sprožiti kazenski postopek," je dejal.

Direktor organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth je dejal, da so bila dejanja zaposlenih v Cii "kriminalna in da jih nikoli ne bodo mogli upravičiti". "Če ne bo to razkritje pripeljalo do pregona posameznikov, bo mučenje ostalo ena izmed možnosti tudi v prihodnosti," je opozoril.

Hude kritike pa ne prihajajo le iz tujine. Ameriška zveza za državljanske svoboščine (Aclu) je dejala, da bi moral generalni zvezni tožilec imenovati "tožilca za posebne primere, ki bi vodil neodvisno in popolno preiskavo o uradnikih Busheve administracije, ki so ustvarili, odobrili, izvajali in prikrivali program mučenja".

"Nikoli ni idealen čas za razkritje poročila"
Ko je Barack Obama leta 2009 prišel na oblast, je mučenje prepovedal, po objavi poročila pa je dejal, da si želi, da to ne bi obudilo razprave, v kateri se bodo ponavljali stari in že slišani argumenti. "Želim si, da bo poročilo pripomoglo k temu, da bodo takšne tehnike zasliševanja ostale tam, kamor spadajo - v preteklosti. Lastnost, ki nas loči od drugih držav, je, da ko naredimo napake, jih tudi priznamo. Zagrešili smo stvari, ki so kršile pravice ljudi." Dodal je, da nikoli ne bi bil idealen čas za razkritje tega poročila, a da je najpomembneje javno priznati napačna dejanja.

Pa bodo res ukrepali?
Strokovnjaki menijo, da obstaja zelo majhna verjetnost, da bodo proti nekdanjim vodilnim članom Busheve administracije sprožili kakršen koli postopek, tudi zato, ker je pravosodno ministrstvo sporočilo, da so že sprožili dve preiskavi o napačnem ravnanju s priporniki od leta 2000, v katerih pa so ugotovili, da ni dovolj dokazov za obsodbo.

Kaj pa republikanski tabor, ki je bil v času najhujših kršitev na oblasti? Oglasil se je senator John McCain in dejal, da "mučenje redko vodi do verodostojnih informacij" in da so glavno sled, ki jih je pripeljala do Osame bin Ladna, pridobili po "običajnih zasliševalnih metodah". "Morda bo marsikdo presenečen, kako malo so te tehnike prispevale k našemu trudu, da bi odgovorne za napade 11. septembra pripeljali pred roko pravice in pomagale preprečiti teroristične napade danes in v prihodnosti."

Razkritje meče slabo luč tudi na Veliko Britanijo, ki je glavni ameriški zaveznik v boju proti terorizmu. Britanski premier David Cameron je tako dejal, da primer pozorno spremljajo s svoje perspektive in še: "Po 11. septembru so bile nekatere stvari, ki so se zgodile, napačne. To moramo jasno povedati."

Teheran in Pjongjang obsojata ZDA
Tiskovna predstavnica Evropske komisije Catherine Ray je izpostavila, da je poročilo vendarle korak v pravo smer - da se prizna napake. Po njenih besedah EU "obsoja vse oblike mučenja in slabega ravnanja v kakršnihkoli okoliščinah, tudi v boju proti terorizmu". Ob tem je še spomnila, da je Obama s temi praksami Cie končal takoj ob prihodu na položaj leta 2009.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je v pogovoru za dnevnik Bild ocenil, da ugotovitve poročila predstavljajo "hudo kršitev naših liberalnih, demokratičnih vrednot", ki se ne sme nikoli več ponoviti.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je dejal, da gre za šokantno poročilo in dodal, da je Cia s svojimi dejanji prekršila vse sprejete norme glede človekovih pravic na svetu.

ZDA sta obsodila tudi Iran in Severna Koreja, ki sta pogosto na udaru ameriških kritikov zaradi stanja človekovih pravic v obeh državah. V Teheranu so ocenili, da so ZDA "simbol tiranije proti človečnosti", v Pjongjangu pa celo zahtevajo, da Varnostni svet Združenih narodov obsodi ZDA zaradi nečloveškega mučenja.

Tudi Obama o nedopustnem mučenju zapornikov