Med vidnimi poslanci, ki prejemajo grožnje, je tudi Cem Ozdemir, vodja Zelene stranke. Foto: Reuters
Med vidnimi poslanci, ki prejemajo grožnje, je tudi Cem Ozdemir, vodja Zelene stranke. Foto: Reuters

Grožnje s smrtjo prejemajo zaradi podpore resoluciji o poboju Armencev leta 1915, ki je razjezila turško vlado. Ta namreč poudarja, da je bilo pred 100 leti ubitih veliko manj kot 1,5 milijona ljudi, kot trdijo Armenci, ob tem pa zavrača izraz genocid. Nemško zunanje ministrstvo je poslance turškega rodu posvarilo pred potovanjem v Turčijo, češ da jim ne more zagotoviti varnosti, poroča BBC.

"Nečista kri" nemških poslancev
Poslanci turškega rodu, ki so glasovali za resolucijo, so se zaradi tega znašli na udaru tako turške vlade kot dela številčne turške skupnosti v Nemčiji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je celo dejal, da so "nečiste krvi" in da so povezani s teroristi znotraj Turčije.

Župan Ankare, glavnega mesta Turčije, je na družbenem omrežju Twitter prikazal vseh 11 poslancev in zapisal, da so jih "zabodli v hrbet". Skupina turških odvetnikov je ob tem vložila ovadbo in nemške poslance obtožila, da so "užalili turštvo in turško državo".

Voditelj nemške Zelene stranke Cem Ozdemir, ki je v nemškem parlamentu sprožil razpravo o poboju Armencev, je medijem dejal, da je prejel elektronska sporočila, v katerih piše: "Našli te bomo kjer koli."