Vaje bodo izjemno obsežne, potekale pa bodo v kontekstu napovedi kopenskega posredovanja v Siriji. Foto: Reuters
Vaje bodo izjemno obsežne, potekale pa bodo v kontekstu napovedi kopenskega posredovanja v Siriji. Foto: Reuters
false
Več kot 20 držav, na stotisoče vojakov, tankov, letal in helikopterjev - napovedana bilanca vojaških vaj v Savdski Arabiji. Foto: Reuters

Vaje bodo potekale pod imenom "Severni grom", sodelovale pa bodo zračne, kopenske in pomorske enote. Savdska tiskovna agencija SPA poroča, da bodo vaje poslale "jasno sporočilo", da so Riad in njegovi zavezniki "enotni v soočanju z izzivi in ohranjanju miru in stabilnosti v regiji".

Do napovedi vojaških vaj prihaja po oznanitvi, da savdska monarhija pošilja vojaška letala v turško zračno oporišče z uradnim namenom stopnjevanja napadov na položaje t. i. Islamske države. Savdska Arabija je sicer sporočila tudi, da je pripravljena v Siriji kopensko posredovati, a naj bi to storila le v dogovoru z ZDA in koalicijo pod njenim vodstvom.

Savdska tiskovna agencija SPA sicer ni sporočila, kdaj naj bi vaje potekale in koliko časa naj bi trajale, ameriška televizija CNN pa je pred dnevi poročala, da naj bi vaje potekale marca, na njih pa naj bi na severu države sodelovalo 150.000 vojakov.

Priprava na posredovanje v Siriji?
Iranska televizija Press TV medtem ob sklicevanju na savdske medije poroča, da bo sodelovalo 350.000 vojakov, uporabljeno pa bo okoli 2.500 letal, 20.000 tankov in 460 helikopterjev. V času trajanja vaj bo zračni prostor na severu države zaprt. Kot poroča iranska televizija, naj bi bile vojaške vaje priprava na morebitno kopensko posredovanje v Siriji.

Med državami, ki bodo sodelovale na predvidoma 18-dnevnih vajah, so poleg Savdske Arabije še druge zalivske države, Čad, Egipt, Jordanija, Malezija, Maroko, Pakistan, Senegal, Tunizija, pa tudi Turčija, je navajanje SPA-ja prenesla francoska tiskovna agencija AFP. Lanskega decembra je Riad oblikoval tudi 35-člansko koalicijo z namenom boja proti Islamski državi.

Savdska Arabija je izrazila pripravljenost poslati svojo vojsko v Sirijo v sodelovanju s Turčijo, medtem pa je skupaj s svojimi zaveznicami vpletena že v vojno v sosednjem Jemnu. Tam njene zračne in kopenske sile napadajo hutijevske upornike, ki jih na drugi strani podpira Iran.