Po medmrežju so zaokrožile fotografije zajetega tožilca. Foto: EPA
Po medmrežju so zaokrožile fotografije zajetega tožilca. Foto: EPA

Tožilec Mehmet Selim Kiraz je bil v posredovanju hudo poškodovan in so ga takoj prepeljali v bolnišnico. Kasneje je zaradi poškodb umrl.

Odgovornost za ugrabitev tožilca, ki vodi preiskavo o smrti 14-letnega dečka med protivladnimi protesti leta 2013, je prevzela radikalna levičarska skupina Marksistična revolucionarna ljudska stranka (DKKP-C), ki je od 90. let izvedla vrsto atentatov.

Skupina je na Twitterju objavila fotografije, na katerih eden od ugrabiteljev z zakritim obrazom s pištolo meri v glavo tožilca. Od tožilca so zahtevali, naj identificira policiste, ki so odgovorni za smrt najstnika med protivladnimi protesti, oblasti pa naj nemudoma opustijo pregon protestnikov. V nasprotnem primeru so zagrozili, da bodo tožilca ubili.

"Ne morete sprati krvi s krvjo"
Kiraz je na čelu preiskave smrti Berkina Elvana, ki ga je junija 2013 med množičnimi protesti, ki so se začeli v Carigradu in razširili po vsej državi, v glavo zadela doza policijskega solzivca.

14-letni deček je po devetih mesecih v komi v bolnišnici marca lani umrl in postal simbol turških upornikov, ki protestirajo proti Erdoganovi vladavini. Takrat še premier Turčije je smrt najstnika minimaliziral, češ da je imel povezave s teroristi.

Berkinov oče je že pozval k izpustitvi tožilca. "Moj sin je mrtev, ampak naj ne umre nihče več. Ne morete sprati krvi s krvjo," je dejal Elvan.