V Carigradu je več sto protestnikov poskušalo prodreti do energetskega ministrstva. Po poročanju turških medijev naj bi protestniki metali molotovke in kamne. Tudi pri tem so varnostne sile ostro posredovale proti demonstrantom. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Carigradu je več sto protestnikov poskušalo prodreti do energetskega ministrstva. Po poročanju turških medijev naj bi protestniki metali molotovke in kamne. Tudi pri tem so varnostne sile ostro posredovale proti demonstrantom. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Turški premier Redžep Tajip Erdogan je ob obisku prizorišča nesreče v pokrajini Manisa napovedal preiskavo in zavrnil očitke o odgovornosti vlade. Domačini so ga izžvižgali in pozivali k odstopu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ostri odzivi na nesrečo v turškem rudniku

Zaradi požara, ki ga je povzročila napaka na električnem transformatorju, je v rudniku veliko dima. Razmere za morebitne preživele se hitro poslabšujejo predvsem zaradi ogljikovega monoksida. Večina rudarjev je umrla ravno zaradi zadušitve, zato so reševalci v rudnik preživelim dovajali kisik. Vsi rudarji naj bi imeli plinske maske.

Reševalci so morali zaradi nevarnih plinov akcijo za nekaj ur ustaviti. Čeprav so v medijih zaokrožile informacije, da je gasilcem v rudniku uspelo požar pogasiti, je turški minister za energijo Taner Yildiz dejal, da reševanje preživelih še vedno otežuje ogenj. Od srede niso rešili še nobenega rudarja.

Tridnevno žalovanje
V državi od torka poteka tridnevno žalovanje. Med nesrečo je bilo v premogovniku v mestu Soma na zahodu države okoli 700 rudarjev. Nekaj ur po nesreči je reševalcem uspelo rešiti 363 rudarjev, 150 jih še vedno pogrešajo. Gre za najhujšo rudniško nesrečo v zadnjih dveh desetletjih.

Prizorišče nesreče je obiskal tudi turški predsednik Abdullah Gül, ki je s predstavnikom turškega parlamenta Cemilom Cicekom obiskal tudi bolnišnico, kjer zdravijo poškodovane rudarje.

Sindikati zahtevajo odstop ministra
Sindikati za nesrečo posredno krivijo vlado, ki je nedavno zavrnila oblikovanje komisije za preverjanje varnostnih razmer v rudnikih po državi. "Tisti, ki si želijo privatizacije in zakonodaje, ki ogroža življenja delavcev v zameno za nižje stroške dela, so odgovorni za pokol v Somi in morajo zato odgovarjati," menijo v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja. Rudnik v Somi je bil privatiziran leta 2005.

Premogovniško podjetje Soma Komur je v izjavi za javnosti sporočilo, da so v premogovniku veljali maksimalni varnostni ukrepi in da so izvajali inšpekcijski nadzor. Nasprotno je eden od rudarjev povedal, da delavci pod zemljo niso bili zaščiteni, da v jaških niso izvajali nobenih varnostnih ukrepov, da so sindikati zgolj "lutke" in da vodstvo skrbi le denar. Minister Yildiz je zatrdil, da bodo - če bodo odkrili, da je bila za tragedijo kriva kakršna koli malomarnost - odgovorne kaznovali.

Enodnevna protestna stavka
Največja zveza sindikatov v Turčiji Türk-Is je svoje člane v sredo pozvala, naj danes začnejo protestno stavko v spomin na žrtve premogovniške tragedije. Zveza, ki jo sestavlja 35 posameznih sindikatov, je katastrofo označila za najhujši umor na delovnem mestu v Turčiji.

Z enodnevno stavko želijo sindikati opozoriti na slabo varnost v turških rudnikih in neuspeh pri zagotavljanju dostojnih delovnih pogojev, odkar je država premogovnik v Somi oddala v zasebne roke. V stavki sodelujejo delavci iz različnih panog.

Že v sredo je nesreča sprožila silovite protivladne proteste, policija pa je v Ankari in Carigradu proti demonstrantom posredovala z vodnimi topovi in solzivcem. Več tisoč protestnikov je v Carigradu zaradi nesreče zahtevalo odstop vlade, nekateri pa so nosili transparente z napisi, da ni šlo za nesrečo, temveč za umor.

Nemiri v Carigradu in Ankari
Zaradi tragične nesreče so znova izbruhnili protesti proti oblastem, ki so se sprevrgli v spopade s policijo. V Izmirju se je zbralo približno 20.000 protestnikov, policija pa je proti njim posredovala s solzivcem in vodnimi topovi.

Protesti so potekali tudi v Carigradu in Ankari, kjer soizbruhnili spopadi s policijo. Policisti so morali v prestolnici Ankari okoli 800 protestnikov, ki so hodili od univerze proti ministrstvu za energetiko, razgnati z vodnimi topovi. Podobna slika je bila v Carigradu na znani nakupovalni aveniji Istiklal.

Protesti tudi v Londonu
Protesti zaradi tragične rudarske nesreče v Somi potekajo tudi drugod po Evropi, je za MMC iz Londona poročala novinarka TV Slovenija Eugenija Carl. Na Trafalgarjevem trgu v Londonu se je popoldne zbralo okoli 200 turških emigrantiov -ter predstavnikov angleških sindikatov. Za tragediji krivijo sprego med turškimi oblastmi na čelu s premierjem Erdoganom in kapitalisti, ki dopuščajo delo v nemogočih varnostnih razmerah. Menijo, da ni šlo za nesrečo, pač pa za pravi masaker, zato zahtevajo takojšen odstop predsednika vlade in konec nenasitnega kapitalizma. Umrlim rudarjem so se poklonili z minuto molka.

Foto: Reuters in Eugenija Carl

Ostri odzivi na nesrečo v turškem rudniku