Hutiji zahtevajo odstop vlade in več političnih pravic za šiitsko skupnost s severa. Foto: Reuters
Hutiji zahtevajo odstop vlade in več političnih pravic za šiitsko skupnost s severa. Foto: Reuters
Skupnost Hutijev že deset let zahtevajo več avtonomije, v zadnjem času pa izvajajo proteste in zapore cest v glavnem mestu Sana. Foto: Reuters

Sporazum je oznanil posebni odposlanec ZN-a Džamal Ben Omar, ki je dejal, da je sporazum "nacionalni dokument, ki bo pripomogel k mirnim spremembam in na katerem bo temeljilo nacionalno partnerstvo za varnost in stabilnost", poroča Al Džazira. Sporazum, ki je bil po Ben Omarjevih besedah sklenjen "po intentenzivnih konzultacijah z vsemi političnimi strankami", naj bi podpisali čez dan.

Sporazum sicer predvideva takojšnje premirje, obljube o oblikovanju vlade narodne enotnosti in pocenitev goriv.

Boji med šiiti in suniti
Vrhovni varnostni odbor, ki ga vodi predsednik države Abdrabuh Mansur Hadi, je na štirih območjih okoli Sane odredil policijsko uro po treh dneh srditih spopadov med Huti, šiitsko skupnostjo s severa države, in suniti. Obračun med skupnostjo Huti in silami, zvestimi glavni sunitski stranki, Islah oziroma Reforma, je sprožil najhujšo krizo v Jemnu od leta 2011. Islah sicer podpirajo močno oborožena sunitska plemena.

Večina zadnjih spopadov je potekala na severu Sane, kjer so šiitski borci od borcev, zvestih Islahu, želeli prevzeti nadzor nad univerzo Iman. Huti, šiitska skupina, znana tudi kot Ansarulah oziroma "Božji partizani", so v mestu zasedli poslopje državne televizije, napadli pa so tudi pisarne stranke Islah.

Od četrtka je umrlo več kot 100 ljudi v bojih, ki so sledili tednom protestov in spopadov. Zaradi njih so bili preklicani vsi poleti v Sano, oddajanje državne televizije pa je bilo prekinjeno.

Protesti za več avtonomije na severu, separatizem na jugu
Na tisoče pripadnikov skupnosti Huti je v Sani protestiralo več kot mesec dni, oblegalo ministrstva in zapiralo cesto do glavnega letališča. Kot poroča BBC, so šiiti s severa posamične upore z namenom doseganja večje avtonomije svoje pokrajine Sada izvajali vse od leta 2004.

Zavzemajo se tako za politične kot gospodarske reforme in zahtevajo odstop vlade, več politične vključenosti in dostop do morja, njihovo zadnjo ofenzivo pa je predsednik Hadi označil za "poskus udara". Vladni načrt za federacijo šestih pokrajin so tako skupnost Huti s severa kot južni separatisti zavrnili. Separatisti na jugu si sicer prizadevajo za odcepitev tega dela države in ponovno vzpostavitev socialistične države, ki je obstajala do leta 1990.

Predsednik v neugodnem položaju
Al Džazira sicer poroča, da je predsednik pred težko izbiro. Ker prihaja z juga, mu sever Jemna ni tako naklonjen. Večina višjih vojaških poveljnikov je šiitov, zato se boji, da bi mu morda nasprotovali, če bi se odločil za vojno.

Na drugi strani je med suniti čutiti veliko frustracij. Po njihovem mnenju je Hadi šibak, med njegovo vladavino pa so Huti pridobili še več ozemlja. Če bi šiitski uporniki prevzeli nadzor nad Sano, bi lahko sunitska plemena pozvala k njegovemu odstopu.

Če bi se spopadi v Sani nadaljevali, bi glede na dobro oboroženost in sektaška ločevanja lahko postali najhujši na Arabskem polotoku v novejši zgodovini.

Jemen je nestabilen vse od protivladnih protestov leta 2011, ki so takratnega predsednika Alija Abdalaha Saleha prisilili k odstopu.