Ameriške oblasti so iz Filipinov poklicale veleposlanika Sung Kima, strokovnjaka za Severno Korejo, ki je na čelu ameriške delegacije na obisku v Severni Koreji. Foto: Reuters
Ameriške oblasti so iz Filipinov poklicale veleposlanika Sung Kima, strokovnjaka za Severno Korejo, ki je na čelu ameriške delegacije na obisku v Severni Koreji. Foto: Reuters
Sobotno srečanje voditeljev obeh Korej je bilo drugo v mesecu dni. Foto: Reuters
Za južnokorejskim predsednikom je zelo naporen teden, posvečen diplomatskim prizadevanjem za izboljšanje odnosov med ZDA in S. Korejo: najprej obisk v ZDA, potem še srečanje s Kim Džong Unom. Foto: Reuters
Mun: Severna Koreja se je pripravljena odreči jedrskemu orožju

"Ameriška delegacija je na pogovorih v Panmundžomu. Nadaljujemo priprave na srečanje med predsednikom Trumpom in severnokorejskim voditeljem," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Na čelu ameriške odprave je nekdanji veleposlanik v Južni Koreji Sung Kim, ki se bo sešel z namestnico severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son Hui, je za Washington Post povedal neimenovani vir blizu dogajanja. Sung in Choe se po besedah vira zelo dobro poznata, saj sta sodelovala v jedrskih pogovorih v zadnjih letih.

Poleg Sunga, ki so ga ZDA posebej za to priložnost vpoklicale z mesta veleposlanika na Filipinih, sta v ameriški odpravi še Allison Hooker, strokovnjakinja nacionalnega varnostnega sveta za Koreji, in neimenovani predstavnik zunanjega ministrstva, poročanje vira povzema ruski RT.

Ameriški in severnokorejski uradniki naj bi si v ponedeljek in torek prizadevali zagotoviti "kakršno koli" srečanje med Trumpom in Kimom na temo jedrskega programa.

Druga ameriška ekipa medtem v Singapur
Iz ZDA se je v nedeljo odpravila še ena ameriška ekipa, in sicer v Singapur, kjer naj bi se po prvotnih načrtih 12. junija tudi zgodilo srečanje med Trumpom in Kimom. Singapurska odprava naj bi poskrbela za logistiko pred prihajajočim srečanjem.

Mun razkril vsebino pogovorov s Kimom
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je potrdil zavezanost denuklearizaciji države in načrtovanemu srečanju s Trumpom, je vsebinske sklepe s sobotnega srečanja s Kimom razkril južnokorejski predsednik Mun Dže In.

Čeprav je Trump sprva odpovedal dolgo načrtovano srečanje 12. junija v Singapurju, so se v zadnjih dneh diplomatska prizadevanja na obeh straneh, ob pomoči Južne Koreje, znova okrepila in zdaj naj bi srečanje vseeno bilo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Mun, sta se s severnokorejskim voditeljem, s katerim sta se nenapovedano sešla v soboto na demilitariziranem območju med Korejama, strinjala, da junijski vrh mora biti.

"Z voditeljem Kimom sva se strinjala, da bi moral biti vrh 12. junija uspešen in da naša prizadevanja za denuklearizacijo Korejskega polotoka in mir ne smejo zastati," je dejal Mun. Ob tem je državi, ki imata drugačen pogled na potek denuklearizacije – Severna Koreja se zavzema za postopno, ZDA vztrajajo pri pospešeni – pozval, naj na delovnih pogovorih najdeta skupni jezik. "Čeprav se strinjata glede končnega cilja, so potrebni pogovori glede poteka procesa uresničitve tega cilja in to bi lahko bil trd oreh," je dejal Mun, pri čemer ni želel pojasniti pomen termina "popolna denuklearizacija".

Mun poziva k neposredni komunikaciji
"Na vrhu ZDA-Južna Koreja je predsednik Trump poudaril, da bi v primeru denuklearizacije lahko prišlo ne le do konca napetih odnosov, temveč tudi do gospodarskega sodelovanja med državama. ZDA in Severno Korejo pozivam, naj potrdijo svojo zavezanost s tem, da razgrnejo medsebojne težave in komunicirajo neposredno,
" je še dejal južnokorejski predsednik.

Srečanje Muna in Kima, ki je po Munovih besedah potekalo na poziv severnokorejskega voditelja, je bil najnovejši preobrat pestrega diplomatskega dogajanja glede napovedanega srečanja. "Srečanje se je zgodilo, ker so uradniki obeh držav ocenili, da bi bilo srečanje boljše kot telefonski klic," je pojasnil Mun in dodal, da je to v skladu s prej sprejeto odločitvijo, da se bosta srečevala pogosteje. Sobotno srečanje v Panmunjonu je bilo sicer že drugo v mesecu dni, predtem pa se voditelja Korej nista srečala več kot deset let.

Srečanje bo, srečanja ne bo ...
V četrtek je ameriški predsednik odpovedal srečanje s Kimom, Pjongjang je v odzivu dejal, da njegovo odločitev obžaluje in da ostaja odprt za pogovore, v petek pa je potem Trump znova dejal, da junijsko srečanje mogoče vendarle bo. V soboto sta se potem sešla še voditelja obeh Korej. Severnokorejska agencija KCNA je sporočila, da je Kim izrazil "trdno voljo" glede izvedbe junijskega srečanja s Trumpom, kot je bilo predtem dogovorjeno.

V soboto je Trump dejal, da priprave na srečanje 12. junija, ki naj bi po načrtih potekalo v Singapurju, potekajo zelo dobro. "Glede vrha s Severno Korejo nam gre zelo dobro," je dejal spravljivo, potem ko je v četrtek ob odpovedi Pjongjangu očital, da je "odkrito sovražen". "Priprave potekajo. Veselimo se 12. junija v Singapurju, to se ni spremenilo. Tako da bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Na najnovejše dogajanje so se odzvali tudi v Pekingu, kjer upajo, da bo srečanje potekalo, kot je bilo načrtovano, in da bo uspešno, saj je zanje dialog med Trumpom in Kimom ključen za reševanje vprašanja severnokorejskega jedrskega orožja.

Ekipa iz Bele hiše bo še ta konec tedna odšla v Singapur, da bi pripravila podrobnosti glede poteka srečanja, je v soboto potrdila tiskovna predstavnica Bele hiše.

Mun: Severna Koreja se je pripravljena odreči jedrskemu orožju