Severna Koreja je po besedah ameriških uradnikov izvedla nov raketni poskus. Foto: Reuters
Severna Koreja je po besedah ameriških uradnikov izvedla nov raketni poskus. Foto: Reuters

Izstrelek naj bi bil manjši del medcelinske balistične rakete, ki naj bi jo razvijali Severni Korejci, je povedal anonimni uradnik ameriške vojske in dodal, da je bil izstrelek izstreljen v četrtek. Drugi uradnik vojske je trditve potrdil, a je tudi on želel ostati neimenovan.

Severnokorejski mediji, ki običajno hitro poročajo o uspešnih raketnih poskusih severnokorejske vojske, o tokratnem poskusu niso poročali. Južnokorejska vojska prav tako nima podatkov o domnevnem zadnjem poskusu in ga niso želeli komentirati.

Poročanje ameriških uradnikov o poskusu prihaja le dan po spodbudi ZDA Kitajski, naj izvede več ekonomskega in diplomatskega pritiska na Severno Korejo pri preprečevanju severnokorejskega jedrskega in raketnega programa.

Kitajska ne ve, kako naj naredi še več
"Kadar svet reče, naj Kitajska naredi še več, ne vemo, na kaj se še več nanaša," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva in dodal, da je Kitajska že večkrat poudarila, da se izjemno trudi za rešitev jedrskega vprašanja na Korejskem polotoku.

Južna Koreja bo testirala svoje rakete
Novoizvoljeni južnokorejski predsednik Mun Dže In se trudi vzpostaviti zmernejši pristop k reševanju spornega vprašanja, vendar želi okrepiti tudi južnokorejsko obrambo, zaradi česar je Južna Koreja za petek napovedala preizkus svojih balističnih izstrelkov. Mun ni razkril podrobnosti testov, vendar naj bi Južna Koreja razvijala balistične rakete z dosegom 800 kilometrov, kolikor je zgornja meja glede na sporazum z ZDA.

ZDA in Japonska neuspešno testirale obrambni sistem
Vodja Agencije ameriških varnostnih služb je prejšnji mesec v nagovoru kongresa opozoril, da je Severna Koreja neizogibno na poti k jedrskemu izstrelku, ki bi ji lahko omogočil napad na območje ZDA. Obrambni minister Jim Mattis medtem opozarja, da bi bilo vsako vojaško reševanje severnokorejskega vprašanja izjemno tragično. Ameriška Agencija za raketno obrambo je sicer v četrtek sporočila, da je bil zadnji poskus obrambnega sistema za prestrezanje balističnih raket, ki ga razvijajo ZDA in Japonska, neuspešen.

Medtem strokovnjaki sicer opozarjajo, da je Pjongjang še vedno leta oddaljen od takšne balistične tehnologije. Kopensko ozemlje ZDA je okoli 9.000 kilometrov oddaljeno od Severne Koreje, balistični izstrelki pa imajo doseg nad 5.500 kilometri, le nekateri pa lahko dosežejo 10.000 kilometrov ali bolj oddaljena območja.