Cipras je s poslanci v parlamentu o novem vladnem programu razpravljal tri dni. Foto: Reuters
Cipras je s poslanci v parlamentu o novem vladnem programu razpravljal tri dni. Foto: Reuters
Ciprasova vlada dobila zaupnico

Razprava ob predstavitvi vladnega programa in proračuna za prihodnje leto je trajala tri dni, izid glasovanja v parlamentu pa je bil pričakovan. Vlado je podprlo vseh 155 poslancev Ciprasove Sirize in njene koalicijske partnerice Neodvisni Grki, 144 opozicijskih poslancev pa je glasovalo proti.

Cipras je obljubil hitro izvedbo reform, ki so jih od Grčije zahtevali mednarodni posojilodajalci, ter dejal: "Moramo ugrizniti v kislo jabolko," in tako priznal, da težkih časov za Grke še ni konec. "Prepričan sem, da nam bo uspelo," pa je skušal poslance potolažiti premier, ki je nov mandat za vodenje grške vlade dobil na volitvah 20. septembra.

Cipras obljublja pogajanja o prestrukturiranju dolga
Prvi sveženj 48 reform naj bi grška vlada uzakonila do 15. oktobra, Cipras pa je izrazil upanje, da bo prvi pregled, na podlagi katerega bodo dobili posojilo, vlada zaključila do konca novembra. Cipras je povedal še, da se namerava po izpolnitvi pogojev posojilodajalcev pogajati o prestrukturiranju grškega dolga, da bi lahko dokapitalizirali banke in privabili tuje investicije.

Vodja največje opozicijske stranke Nova demokracija Evangelos Meimarakis je dejal, da bo podprl vladni načrt privatizacije in gospodarskih reform, ne pa tudi zvišanja davkov, ki bi najbolj prizadelo upokojence in delavce.

Grčija se je avgusta letos z mednarodnimi posojilodajalci po več mesecih pogajanj le dogovorila o novem posojilu, vrednem 86 milijard evrov, v zameno za nov sveženj varčevalnih ukrepov.

Ciprasova vlada dobila zaupnico