Iranski predsednik Rohani je napovedal krepitev moči iranske vojske po Trumpovi kritiki iranskega razvoja raketne tehnologije. Foto: Reuters
Iranski predsednik Rohani je napovedal krepitev moči iranske vojske po Trumpovi kritiki iranskega razvoja raketne tehnologije. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik Trump je v New Yorku na zasedanju Generalne skupščine kritiziral Iran, Severni Koreji pa je zagrozil s "popolnim uničenjem". Foto: EPA

Rohani je govoril na vojaški paradi, na kateri je bila po poročanju iranske tiskovne agencije Tasnim predstavljena tudi nova balistična raketa z dosegom 2.000 kilometrov. Kot poroča Reuters, je iranska agencija navedla vodjo oddelka za letalsko in vesoljsko tehnologijo Amiralija Hadžizadeha, ni pa podala več podatkov o raketi.

V govoru v Generalni skupščini je Trump dejal, da Iran krepi svoje raketne zmogljivosti, to državo pa je še obtožil, da izvaža nasilje v Jemen, Sirijo in druge dele Bližnjega vzhoda. Ameriški predsednik je ob tem kritiziral tudi jedrski sporazum iz leta 2015 med ZDA in drugimi svetovnimi silami ter Iranom, po katerem je Iran omejil svoj jedrski program v zameno za lajšanje sankcij.

Rohani je v odzivu dejal, da bo Iran povečal svojo vojaško moč kot obliko odvračanja. "Okrepili bomo svoje raketne zmogljivosti ... Nikogar ne bomo prosili za dovoljenje, da lahko branimo svojo državo," je dejal.

Iranski predsednik je še dejal, da so letos v Generalni skupščini jedrski sporazum podprle vse države razen ZDA in "sionističnega režima" oziroma Izraela.

ZDA želijo spremembo sporazuma
Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je dejal, da mora biti sporazum spremenjen ali pa ga ZDA ne bodo mogle spoštovati. Teheran je medtem že sporočil, da se sporazuma ne da na novo izpogajati.

Zaradi zamisli ZDA, da se spet odprejo pogajanja glede sporazuma, so nekatere ameriške zaveznice, ki so pomagale izpogajati sporazum, zaskrbljene, še posebej v času, ko se svet spopada s severnokorejskim jedrskim in balističnim razvojem.

Kitajski zunanji minister Vang Ji je dejal, da napetosti na Korejskem polotoku poudarjajo pomembnost iranskega dogovora, ki ga bo Kitajska še naprej podpirala.

Trump je Iran februarja opozoril zaradi preizkusne izstrelitve balistične rakete in državi julija uvedel nove gospodarske sankcije. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v četrtek dejal, da so ameriške enostranske sankcije zoper Iran "nelegitimne in da spodkopavajo kolektivno naravo mednarodnih naporov".