Srbski predsednik (levo) je Srbe na Kosovu pozval, naj ga ne zapustijo. Foto: EPA
Srbski predsednik (levo) je Srbe na Kosovu pozval, naj ga ne zapustijo. Foto: EPA
Aleksandar Vučić
Vučić je Kosovo obiskal nekaj dni po umoru srbskega politika Ivanovića. Foto: EPA
Vučić na Kosovem Srbe poziva, naj ne zapuščajo domov

Vučić je ob začetku obiska Kosova, katerega neodvisnosti Beograd formalno ne priznava, pri samostanu Banjska dejal, da si Srbija ne glede na različne interese želi in bo storila vse, da ohrani mir in reši spore.

Kosovskim Srbom je obljubil, da bo Beograd še naprej pomagal pri razvoju gospodarstva, poiskati nameravajo tudi nove rešitve, ki bi zagotovile njihovo varnost, hkrati pa bi naslovile vprašanji kriminala in korupcije. Dejal jim je tudi, da ne smejo zapustiti Kosova ali dovoliti, da jih bo vedno manj "na zemlji, na kateri so vedno živeli".

Vučića so pred samostanom pričakali številni podporniki, pozdravil pa ga je tudi tamkajšnji škof Teodosij, ki je Vučiću in zbrani množici dejal, da se zavedajo, da jim ne more uspeti brez pomoči Srbije.

Srbski predsednik je zbranim napovedal, da namerava srbska vlada v obnovo samostana Banjska vložiti 250 milijonov srbskih dinarjev (2,11 milijona evrov), dodal pa je tudi, da pričakuje skorajšnji zaključek gradnje naselja Sončna dolina v vasi Zvečan, v katerega se bo naselilo 300 razseljenih srbskih družin s Kosova, poroča N1.

Vučić položil venec na kraju umora Ivanovića
Srbski predsednik je obisk nadaljeval v Kosovski Mitrovici, kjer so v torek neznanci ubili srbskega politika Oliverja Ivanovića. Napad je bil izveden pred sedežem njegove stranke Državljanska pobuda SDP v severnem delu Kosovske Mitrovice. Nanj so večkrat streljali iz mimo vozečega avtomobila. Na kraju umora je Vučić položil venec. Ivanovića, znanega po zmernih stališčih, so pokopali v petek v Beogradu.

Na Tehnični fakulteti Kosovske Mitrovice se je Vučić, ki potuje s sinom Danilom, sešel z županom Goranom Rakićem in drugimi srbskimi uradniki, popoldne pa bo obisk nadaljeval v Lapljem Selu pri Prištini, kjer se bo srečal s prebivalci, še poroča N1.

Zaostreni odnosi Beograd-Priština
Umor je dodatno zaostril odnose med Beogradom in Prištino. Srbija je tako v sredo prekinila dialog o normalizaciji odnosov s Kosovom, ki poteka pod okriljem EU-ja. Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je sporočil, da Srbija v dialogu ne bo sodelovala, dokler od Kosova ne bo prejela odgovorov o umoru.

Srbske oblasti so sicer kritične do odločitve Prištine, ki zavrača sodelovanje Beograda pri preiskavi umora. Kosovski premier Ramush Haradinaj je namreč napovedal, da bodo za preiskavo umora pristojni le kosovski preiskovalci, je pa dobrodošla izmenjava informacij s srbskimi oblastmi.

Vučić na Kosovem Srbe poziva, naj ne zapuščajo domov