Emil Boc je bil dobra tri leta romunski premier, zdaj pa je odstopil, da bi
Emil Boc je bil dobra tri leta romunski premier, zdaj pa je odstopil, da bi "sprostil politična in socialna trenja". Že nekaj ur kasneje ga je začasno nasledil Catalin Predoiu. Foto: Reuters

Boc se je odločno lotil manjšanja proračunskega primanjkljaja in boja z gospodarsko krizo v državi. Pri vladnih ukrepih pa je po mnenju večine Romunov prestopil razumne meje. Vlada Emila Boca je z novim letom močno zarezala v plače javnih uslužbencev, ki jim je zmanjšala plače za kar četrtino. Davek na dodano vrednost se je povečal na 24 odstotkov, močno so zaostrili pogoje za dostop do socialnih prispevkov.

"Čas je za pomembne politične odločitve. S tega stališča sem se odločil, da vrnem vladni mandat," je ob odstopu v parlamentu dejal voditelj sredinske strank PDL. Cilj reform je bil zakrpati 20 milijard evrov vredno proračunsko luknjo in postaviti krhko gospodarstvo na nove temelje.

Prej začasna vlada kot predčasne volitve
Tisoči Romunov po vsej državi so v zadnjih tednih kljub temperaturom globoko pod ničlo vztrajali na ulicah, javna podpora Bocu in njegovemu zavezniku predsedniku Traianu Basescuju pa je močno padla.

Konec leta so v Romuniji napovedane redne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga obeta levosredinskem zavezništvu USL, ki v javnomnenjskih anketah uživa kar 50-odstotno podporo Romunov. Voditelj opozicije Victor Ponta je ponovil svojo zahtevo po predčasnih volitvah.

Predsednik Basescu je po odstopu Boca zaprosil vodjo zunanje obveščevalne službe Mihaja Razvana Ungureanuja, da oblikuje novo vlado in gre po zaupnico v parlament.