Libija nikakor ne najde miru, čeprav sta od konca vojne in padca Gadafijevega režima minili že dobri dve leti. Foto: EPA
Libija nikakor ne najde miru, čeprav sta od konca vojne in padca Gadafijevega režima minili že dobri dve leti. Foto: EPA
Sabha med libijsko vojno
Osrednje mesto južne Libije Saba je med vojno večkrat zamenjala lastnika. Foto: EPA

"Hasana Al Drouija je ponoči ubil neznani napadalec med obiskom domačega mesta Sirt," je predstavnik varnostnih sil potrdil smrt politika, ki je bil na uporniški strani že od začetka vstaje proti Gadafijevemu režimu. Al Droui je bil član Narodnega prehodnega sveta, ki je politično vodil boj proti Gadafiju, nato pa je bil član obeh vlad po prevzemu oblasti.

Kraj zadnjega boja in smrti Gadafija
Neznani strelec je z avtomatskim orožjem izvedel atentat na člana vlade v bližini osrednje tržnice v Sirtu, sicer rojstnem mestu polkovnika Moamerja Gadafija, ki je ravno tu oktobra 2011 vodil zadnjo bitko vojne, po kateri so ga med begom zajeli in ubili zmagoviti uporniki.

Na stotine milic kroji vsakdan
Vse od državljanske vojne in spremembe režima Libija ne najde miru, tako je bilo v spopadih na jugu države ubitih še 15 ljudi. V puščavski državi naj bi imeli zdaj več kot 1.500 različnih oboroženih milic, ki opravljajo naloge države, kar neizzogibno vodi v spopade. Vlada je nemočna in nezmožna, da bi razorožila milice, ki so ji prinesle zmago v vojni, in tako vzpostavila mir v nekoč urejeni in mirni državi pod trdno Gadafijevo roko.

Najbolj vroče na puščavskem jugu
Stanje je vznemirljivo še zlasti na jugu, kjer vladajo velike napetosti med različnimi plemeni in klani. V osrednjem južnem mestu Saba so tako v soboto izbruhnili spopadi med plemenoma Avlad Sulejman in Tobo. Začelo se je z ubojem poglavarjevega stražarja iz vrst prvega plemena, nato pa je sledil napad na manjšinsko pleme Tobo, ki živi na območju več držav in velja za zapostavljeno na račun Arabcev oz. arabiziranih plemen, ki sicer prevladujejo v Libiji.