Opozicija je volitve označila za farso, po razglasitvi rezultatov pa so izbruhnili protesti. Foto: Reuters
Opozicija je volitve označila za farso, po razglasitvi rezultatov pa so izbruhnili protesti. Foto: Reuters
Uhuru Kenyatta
Predsednik Kenyatta je spet zmagal in že prejema čestitke voditeljev okoliških držav. Foto: Reuters
Kenija: Smrtne žrtve v protestih po zmagi Kenyatte

Kenyatta, ki je na položaju od leta 2013, je tako premagal opozicijskega kandidata Railo Odingo, ki je prejel 44,7 odstotka glasov. Po razglasitvi rezultatov je Kenyatta pozval k enotnosti, kot poroča BBC, pa je opozicijskim podpornikom dejal: "Vsi smo državljani iste republike."

Opozicija je medtem rezultate zavrnila, še preden so bili razglašeni, volilni proces pa je označila za "farso". A volitve so kot verodostojne označili tudi tuji, afriški, evropski in ameriški opazovalci.

Protesti po državi, več mrtvih
Po razglastivi rezultatov so v okrožju Kisumu, kjer je sedež opozicije, kot tudi v revnejših predelih prestolnice Nairobi izbruhnili protesti. Opozicija trdi, da je policija v spopadih s protestniki ubila več kot 100 ljudi, poroča BBC. Uradno so zaenkrat sicer potrdili 15 smrtnih žrtev: enajst ljudi je ustrelila policije, trije so umrli v drugih incidentih - med njimi tudi devetletnica - en človek pa je umrl tudi v Kisumuju, poroča BBC.

Podporniki Odinge, ki je že večkrat kandidiral za predsednika, so pred objavo rezultatov dejali, da je zmagal on, in predstavili svoje številke, ki jih je volilna komisija zavrnila in označila za napačne.

Številni opazovalci dogajanja v Keniji se bojijo ponovitve nasilja po volitvah pred 10 leti, ko je umrlo več kot 1.100 ljudi, 600.000 pa jih je bilo razseljenih. Kenyatta je dejal, da je "prepričan, da ni niti enega Kenijca, ki bi rad, da se vrnemo k temu".

Kenija: Smrtne žrtve v protestih po zmagi Kenyatte