Epidemija ebole je izbruhnila januarja v Gvineji, nato pa se je razširila še na sosednji Liberijo in Sierro Leone. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Epidemija ebole je izbruhnila januarja v Gvineji, nato pa se je razširila še na sosednji Liberijo in Sierro Leone. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Šejk Umar Kan
V Sierri Leone se je z ebolo okužil vodilni zdravnik v boju s to smrtonosno nalezljivo boleznijo, 39-letni virolog Šejk Umar Kan. Foto: Reuters
Najhujša epidemija smrtonosne ebole do zdaj

To je tudi prvi primer smrti zaradi ebole v glavnem mestu te obmorske afriške države Freetownu, v kateri je okuženih več ljudi. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, so se z virusom verjetno okužili tudi njeni starši, ki so jo nasilno odpeljali iz bolnišnice.

V Sierri Leone je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije umrlo 219 ljudi.

Na letališču v Nigeriji se je zgrudil moški
V soboto so zaradi smrti Liberijca, ki se je zgrudil na letališču v Nigeriji in pozneje umrl v bolnišnici v Abudži, razglasili rdeči alarm. Na letališčih, v pristaniščih in na kopenskih mejah so poostrili nadzor z medicinskim osebjem. Potniki, ki so bili na letalu z okuženim 40-letnikom, so na opazovanju. Strah v Nigeriji je toliko večji, saj je to najbolj naseljena afriška država, ki ima kar 170 milijonov prebivalcev.

660 žrtev od februarja letos
Od februarja letos je v državah v zahodni Afriki zaradi smrtonosnega virusa umrlo 660 ljudi. Virus so prvič zaznali v Gvineji, nato se je razširil v Liberijo, Sierro Leone in Nigerijo.

Svet je pred kratkim pretresla novica, da je za smrtonosnim virusom, za katerega ne obstaja cepivo ali zdravilo, umrl ugleden liberijski zdravnik Samuel Brisbane, ki se je z virusom boril tri tedne. V Sierri Leone pa se je z ebolo okužil vodilni zdravnik v boju s to smrtonosno nalezljivo boleznijo. 39-letnega virologa Šejka Umarja Kana, ki je zaslužen za zdravljenje več kot sto okuženih z ebolo, je ministrstvo za zdravje v Sierri Leone razglasilo za narodnega junaka zaradi njegovih zaslug v boju z zadnjim izbruhom bolezni.

90-odstotna smrtnost
Virus ebole se prenaša z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z bolnikovo krvjo ali izločki. Simptomi okužbe pa so visoka temperatura, krvavitve in poškodba osrednjega živčevja. Pri okuženem se največkrat pojavi krvavitev v prebavnem traktu, ki v 90 odstotkih vodi v smrt.

Inkubacijska doba je 21 dni, za zdravljenje pa ne obstaja cepivo ali zdravilo. Zdravniki lahko le blažijo simptome, tako da okuženemu nudijo hidracijo in mu zbijajo vročino.

Naravni prenašalci virusa so sadni netopirji.

Hitro širjenje okužb
Po podatkih WHO-ja so od 18. do 20. julija ugotovili 28 novih smrtnih primerov, od tega 13 v Sierri Leone, 11 v Liberiji in štiri v Gvineji. V tem času so zaznali 45 novih primerov, s čimer se je število obolelih povečalo na 1.093.

Najhuje je v Gvineji, kjer je od januarja umrlo 314 ljudi, 415 pa se jih okužilo s to smrtonosno boleznijo, za katero ni zdravila. V Sierri Leone je obolelih še več, 454, vendar so do zdaj našteli 219 smrtnih primerov. V Liberiji je do zdaj zbolelo 224 ljudi, virus pa je bil usoden za 127 ljudi.

Najhujša epidemija smrtonosne ebole do zdaj