Jutranja slava je prvi tanker, ki so ga uspeli napolniti uporniki in je izplul iz njihovega pristanišča. Foto: Reuters
Jutranja slava je prvi tanker, ki so ga uspeli napolniti uporniki in je izplul iz njihovega pristanišča. Foto: Reuters

Poslanci so se za glasovanje o zaupnici odločili, ker je tanker pod severnokorejsko zastavo po napolnitvi z nafto odplul proti odprtemu morju, čeprav so predtem predstavniki libijskih oblasti zatrjevali, da imajo ladjo pod "popolnim nadzorom".

Tri večja pristanišča na vzhodu Libije so že od avgusta v rokah upornikov, ki zahtevajo večji delež pri prihodkih od nafte in avtonomijo za ta del države.

Tanker Jutranja slava je iz pristanišča v Sidri odplul z najmanj 234.000 sodčki nafte.

Zeidan je v pogovoru za Reuters v ponedeljek dejal, da so libijska mornarica in njej zveste milice zaustavile tanker. Že v soboto je premier napovedal, da bodo bombardirali tanker, če bo ta skušal zapustiti pristanišče.

Vladne sile so v torek zjutraj streljale na tanker, a se mu je vseeno uspelo prebiti do mednarodnih voda, saj mu mornarica domnevno ni mogla slediti zaradi slabega vremena.

Težave z uporniki
Osrednje oblasti v Tripolisu tudi dve leti in pol po smrti Moamerja Gadafija ne uspejo prevzeti nadzora nad celotnim ozemljem države in razorožiti številne milice, ki so pomagale strmoglaviti nekdanji režim, a se nočejo podrediti vladi.

Izvoz nafte je ključnega pomena za Libijo, saj predstavlja glavni vir državnega proračuna.

Po odstavitvi Zeidana je pred parlamentom za začasnega predsednika vlade prisegel obrambni minister Abdalah Al Tini.