Salomonovo otočje sestavlja 990 otokov. Foto: EPA
Salomonovo otočje sestavlja 990 otokov. Foto: EPA
Študija je vključila 33 otokov, preučevali pa so njihove posnetke iz zraka od leta 1947 do leta 2014 ter jih primerjali z zgodovinskimi podatki. Foto: EPA

"Najmanj 11 otokov v severnem delu Salomonovega otočja je v zadnjih desetletjih popolnoma izginilo ali pa se ubadajo s hudo erozijo. Spodjedanje obale je na dveh območjih uničilo vasi, od koder so se morali ljudje izseliti," so zapisali v študiji, objavljeni v reviji Environmental Research Letters.

Salomonovo otočje je država v Južnem Tihem oceanu, ki jo sestavlja več kot 990 otokov s skupno kopno površino 28.000 kvadratnih kilometrov. Kot je pokazala avstralska študija, enaka usoda grozi še šestim otokom, ki jih je erozija močno načela. Na enem od njih je voda že pogoltnila deset hiš.

Prestolnica Taro bo morala evakuirati prebivalce
Opozorili so, da ne gre za majhne peščene otoke, ampak naseljena in z močno poraščena območja. Ogrožen je tudi otok Taro, prestolnica province Choiseul s 507 prebivalci. Taro bo, kot kaže, postal prva prestolnica na svetu, ki bo morala celotno prebivalstvo in strukture preseliti zaradi naraščanja morske gladine, opozarjajo znanstveniki.

Globalno segrevanje
Kot so še pojasnili, velja otočje za eno od kritičnih točk, ki jim zaradi svetovnega segrevanja ozračja in posledično naraščanje gladine oceanov grozi izginotje. Naraščanje gladine je namreč na omenjenem območju kar trikrat hitrejše od svetovnega povprečja.

Primerjalna študija
Študija je vključila 33 otokov, preučevali pa so njihove posnetke iz zraka od leta 1947 do leta 2014 ter jih kombinirali z zgodovinskimi podatki. Ugotovili so, da je hitrost izginjanja otokov občutno večja na območjih, ki so bolj izpostavljena visokim valovom. Te otoke morje hitreje "požira" zaradi sinergijskih učinkov naraščanja gladine in energije valov, kar bi po mnenju avtorjev študije lahko bilo koristno za prihodnje raziskave in "daje vpogled v prihodnost".