Po nesreči v Tjandžinu še vedno pogrešajo 85 gasilcev, kar je veliko več, kot so oblasti navajale sprva. Foto: Reuters
Po nesreči v Tjandžinu še vedno pogrešajo 85 gasilcev, kar je veliko več, kot so oblasti navajale sprva. Foto: Reuters
Tjandžin
V silovitih eksplozijah je bil uničen velik del pristanišča. Foto: Reuters

Gasilci so v sredo zvečer prispeli v del pristanišča, kjer je zagorelo, malo po začetku gašenja pa sta v skladišču nevarnih snovi na območju požara odjeknili siloviti eksploziji. Eksploziji sta odjeknili v razmaku nekaj sekund in sta bili tako močni, da so se zatresle stavbe v polmeru dveh kilometrov. Skladišče je bilo v eksplozijah popolnoma uničeno. Vzrok eksplozij še vedno ni znan, nesrečo pa še vedno preiskuje več kot 200 jedrskih in biokemičnih strokovnjakov iz kitajske vojske.

Gasilci so pri gašenju uporabili tudi vodo, kar bi lahko botrovalo eksploziji, saj so bile v skladišču tudi kemikalije, ki v stiku z vodo eksplodirajo. Natančni podatki o tem, katere snovi so bile v skladišču, niso znani, naj bi pa bilo v njem najmanj 700 ton strupenega natrijevega cianida, našli pa so tudi kalcijev karbid, kalijev nitrat in natrijev nitrat. Kalcijev karbid reagira z vodo in skupaj tvorita močno eksploziven acetilen, natrijev cianid pa je topen v vodi in je lahko usoden, če ga zaužijemo ali vdihavamo.

Za zdaj so potrdili smrt več kot 20 gasilcev, kar je najvišje število žrtev med gasilci v kaki od nesreč na Kitajskem. Še vedno jih pogrešajo kar 85, kar je veliko več, kot so oblasti navajale sprva.

Podatki v javnost prihajajo zelo selektivno
Podatki o resničnih razsežnostih katastrofe ter o škodljivosti kemikalij, ki so ob eksploziji onesnažile vodo in zrak, v javnost prihajajo le postopoma in precej selektivno. Oblasti informacije posredujejo le državni agenciji Šinhua, ostali mediji pa teh podatkov ne smejo preverjati, zato se med prebivalci Tjandžina krepi zaskrbljenost, da jim oblasti ne govorijo resnice. Kitajske oblasti so kaznovale že 50 spletnih strani, ker naj bi objavljale govorice in nepreverjene informacije ter tako sprožile paniko med ljudmi.

Kitajski predsednik Ši Džinping je pozval oblasti, naj se iz dogodka čim več naučijo, da bi se v prihodnje izognili tovrstnim incidentom, ter naj upoštevajo, da mora biti rast varna, interesi ljudi pa na prvem mestu.

Neupoštevanje varnostnih predpisov?
Kitajska ima negativen sloves glede varnosti, saj nekateri lastniki tovarn in skladišč ne upoštevajo varnostnih predpisov: da bi privarčevali namesto tega raje plačujejo koruptivnim uradnikom, da spregledajo nepravilnosti. Tudi na upravljavca kompleksa v Tjandžinu že letijo obtožbe glede kršitve varnostnih pravil, saj skladišče nevarnih snovi ni bilo postavljeno v skladu z varnostnimi predpisi. Po kitajski zakonodaji bi namreč moralo stati vsaj kilometer proč od stanovanjskih zgradb in pomembnih cest, omenjeno skladišče pa je bilo v neposredni bližini dveh stanovanjskih sosesk, številnih glavnih cest, dveh bolnišnic in nogometnega igrišča.