Policijska preiskava dogodka poteka. Foto: Reuters
Policijska preiskava dogodka poteka. Foto: Reuters
Podgorica
Reutersov fotograf je sporočil, da na objektu ni videti škode. Foto: Reuters

ameriško veleposlaništvo v Podgorici je izvedel 42-letni črnogorski državljan, ki je, potem ko je na dvorišče veleposlaništva vrgel ročno granato, naredil samomor, je sporočila črnogorska vlada. Nagib za napad še ni znan.

Napad je izvedel 42-letni Dalibor Jauković, rojen v Kraljevu, ki nima policijske kartoteke, je na novinarski konferenci povedal predstavnik policije Enis Baković. Črnogorski časnik Vijesti, ki je že predtem poročal, da je bil napadalec Jauković, je poročal, da je napadalčevo identiteto že potrdil njegov brat.

Baković je ob tem napovedal dodatno analizo ostankov eksplozivnega telesa, v sodelovanju z ameriškim FBI-jem pa preverjajo tudi napadalčeve dejavnosti na družbenih omrežjih. Poleg nagiba za zdaj tudi še ni znano, ali je deloval sam ali je imel pomočnike.

Jaukovićev profil na Facebooku naj bi razkril, da je bil leta 1999 odlikovan z medaljo za zasluge na področju obrambe in varnosti Zvezne republike Jugoslavije. Bil je nekdanji pripadnik jugoslovanske vojske, sodeč po njegovih objavah pa je nasprotoval vstopu Črne gore v Nato.

Veleposlaništvo, ki glede dogodka tesno sodeluje s črnogorsko policijo, so zaradi dogodka v četrtek zaprli in ta dan ne bo izdajalo vizumov. Ameriške državljane v Črni gori so opozorili, naj se območja veleposlaništva, ki v napadu sicer ni bilo poškodovano, do preklica izogibajo. Odpravnica poslov na veleposlaništvu se je po napadu sešla s črnogorskim notranjim ministrom Mevludinom Nuhodžićem in načelnikom policije Slavkom Stojanovićem, ki sta si tudi ogledala kraj dogodka. Kot so sporočili z veleposlaništva, se zahvaljujejo črnogorski vladi in policiji za tesno sodelovanje pri preiskavi dogodka.

Črnogorski politični vrh ostro obsodil napad
Črnogorski predsednik Filip Vujanović, vlada in predsednik parlamenta Ivan Brajović so napad ostro obsodili in izrazili pričakovanje, da bodo v najkrajšem možnem času razkrite njegove okoliščine. Brajović je tudi izrazil prepričanje, da bo Črna gora še naprej primer varne države za vse njene državljane in predstavnike drugih držav, vlada pa je poudarila, "da ta dogodek ne bo in ne more poslabšati visoke stopnje varnosti diplomatskih predstavništev in varnostnih razmer v državi".

Napad na ameriško ambasado v Črni gori
Napad na ameriško ambasado v Črni gori