Sporazum bodo uradno podpisali v nedeljo v Bruslju, podpisa se bo, kot je potrdil, udeležil tudi Trudeau. Foto: Reuters
Sporazum bodo uradno podpisali v nedeljo v Bruslju, podpisa se bo, kot je potrdil, udeležil tudi Trudeau. Foto: Reuters
Sporazum Ceta je v evropski javnosti naletel na veliko neodobravanja, čemur so sledili tudi številni protesti. Foto: Reuters

"To je odlična novica," je Trudeau sporočil prek Twitterja. Ob tem se je zahvalil kanadski trgovinski ministrici Chrystii Freeland "za njen trud v pogajanjih za sklenitev sporazuma, ki bo okrepil kanadsko gospodarstvo".

Trudeau se je v petek zvečer po srednjeevropskem času po telefonu pogovarjal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki mu je sporočil, da so vse članice EU-ja tudi uradno dale soglasje k podpisu sporazuma.

Sporazum bi morali podpisati že v četrtek oziroma petek, ko je bil predviden vrh EU-Kanada, ki pa so ga zaradi zapletov pri potrjevanju sporazuma v Belgiji preložili. Potem ko so v petek tudi belgijski regionalni parlamenti prižgali zeleno luč za podpis Cete, je bila odstranjena še zadnja ovira, da je lahko tudi Belgija ob drugih 27 državah članicah privolila v podpis.

Valonci zadovoljni s sporazumom
Valonci, ki so sprva sporazumu ostro nasprotovali, so v dodatnih pogajanjih dosegli, da bo o sistemu za razreševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS), ki je med Evropejci naletel na veliko nasprotovanja, presojalo tudi Sodišče EU-ja, in zagotovilo, da Ceta ne bo posegala v belgijski socialni sistem.

Medtem ko je belgijski premier Charles Michel zagotovil, da v sporazumu niso spremenili niti vejice, pa se je predsednik valonske vlade Paul Magnette pohvalil, da je dosegel, da se je sporazum spremenil v več točkah. "Ceta predstavlja sodoben in napreden sporazum, ki odpira vrata novim priložnostim, medtem ko obenem ščiti pomembne interese. Še več, ima potencial, da tlakuje pot prihodnjim trgovinskim sporazumom," pa je dejal premier predsedujoče EU-ju Slovaške Robert Fico v sporočilu, ki so ga objavili na spletni strani slovaškega predsedstva.

Po podpisu sporazuma se bo lahko začela njegova začasna uporaba, uradno pa bo Ceta v veljavo stopila po potrditvi v Evropskem parlamentu, predvidoma decembra ali januarja, nato jo bodo morali potrditi še nacionalni parlamenti članic EU-ja.

Valonci prižgali zeleno luč Ceti
Kanada in EU bosta podpisali Ceto
Valonci prižgali zeleno luč Ceti
Kanada in EU bosta podpisali Ceto